Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Machtswisseling in Berlijn

17 sep 05 - Door Tonko Dop, Marcel Hammink en Dieuwke van Ooij

Kijk of luister naar: Machtswisseling in Berlijn

Duitsland is sterk verdeeld over sociaal-economische hervormingen en stevent af op een wisseling van de macht.

Zondag is het zover: parlementsverkiezingen in Duitsland. En als de peilingen niet bedriegen, brengen die een nieuwe regeringscoalitie en een nieuwe bondskanselier aan de macht. Bondskanselier Gerhard Schröder heeft een indrukwekkende eindsprint ingezet, maar dat zijn linkse coalitie van groenen en sociaal-democraten het zal redden, gelooft eigenlijk niemand. Dat betekent dat de sleutel van de Duitse politiek in handen komt van de leider van de christen-democratische CDU/CSU, Angela Merkel. Die samen met de liberale FDP een rechtse coalitie vormen. NOVA ging naar de Duits-Nederlandse grensplaats Kleef en nam daar de verkiezingskoorts op.

In de studio: Annette Birchel, correspondent voor Duitse kranten in Nederland en Ton Nijhuis , directeur van het Duitsland-Instituut in Amsterdam.

Verder een kort portret van Angela Merkel. Afkomstig uit de vroegere DDR waar ze zich niet tegen het regime heeft verzet, en ook nog vrouw, een gescheiden vrouw zelfs, zonder kinderen. Toch is Angela Merkel in korte tijd het boegbeeld geworden van de Duitse christen-democraten.

Volgens de peilingen van de afgelopen tijd kan het kanselierschap Angela Merkel nauwelijks nog ontgaan, maar zal zij ook genoeg stemmen krijgen om de door haar zo vurig gewenste coalitie met de liberale FDP te kunnen vormen. In NOVA de laatste opiniecijfers.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief