Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marktwerking in de verslavingszorg

26 sep 05 - Door judith Pennarts

Kijk of luister naar: Marktwerking in de verslavingszorg

Marktwerking in de verslavingszorg moet leiden tot betere zorg tegen een scherpere prijs. Sinds begin deze maand kunnen de verslavingsinstellingen in Nederland, zoals de Jellinek, hun borst nat maken.

Ze hebben concurrentie gekregen van vijftien psychiatrische klinieken in Groot-Britannie die Nederlanders kunnen gaan behandelen. De hulp wordt vanaf nu vergoed.

De Amsterdamse drugshulpverlener Keith Bakker is zelf zwaar verslaafd geweest aan vele middelen. Tegenwoordig probeert hij al jaren de Nederlandse "verslavingszorgmarkt" open te breken. Hij vindt dat de hulp aan verslaafden in Nederland ernstig tekort schiet.

Nawoord:
De Jellinek pareert de kritiek over haar functioneren als volgt: "De Nederlandse verslavingszorg staat internationaal bekend om haar zeer hoge kwaliteit. Er is dan ook geen reden om concurrentie uit het buitenland te vrezen. De vraag is wel waarom juist deze Engelse groep een AWBZ-erkenning heeft gekregen. (…) De Jellinek zou het merkwaardig vinden als Nederlandse zorgverzekeraars in de huidige situatie daadwerkelijk contracten gaan afsluiten met buitenlandse klinieken. In Nederland, en met name in Amsterdam, is een groot tekort aan verslavingszorgbedden, terwijl de verslavingszorg vanwege budgettekorten tot heden niet mag uitbreiden. Hierdoor kampen de verslavingsinstellingen met groeiende wachtlijsten."

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief