Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

RIT terug naar getroffen gebied

27 dec 05 - Door Tom Kleijn en Monique Wijnans

Kijk of luister naar: RIT terug naar getroffen gebied

Gisteren waren de laatste herdenkingen in de gebieden die vorig jaar getroffen werden door de tsunami. Zo ook op het Thaise toeristeneiland Phuket.

Bijzondere gasten bij die herdenking waren leden van het Nederlandse Rampen Identificatie Team (RIT). Zij hebben ter plekke maandenlang vele honderden lichamen van slachtoffers opgeslagen, beschreven en vaak ook geïdentificeerd. Onder hen ook de 39 Nederlandse slachtoffers, die allen zijn teruggevonden en geïdentifieerd.

Een groot aantal slachtoffers werd naar de tempel van het Thaise dorpje Khao Lak gebracht, waar de Nederlanders samen met een internationaal team van forensische experts onder primitieve omstandigheden hun werk moesten doen. Nu, een jaar later is de tempel van Khao Lak weer een tempel en herinnert er nog maar weinig aan de bizarre taferelen die zich hier een jaar geleden afspeelden. Een aantal RIT-ers keerde terug. Met hun familieleden, om aan hen te kunnen laten wat ze hebben meegemaakt.

Onder hen Arie de Bruijn, een van de teamleiders. NOVA ontmoette hem het afgelopen jaar drie keer tijdens zijn werk: een paar dagen na de tsunami, afgelopen maart tijdens het beschrijven van de laatse lichamen en de afgelopen dagen, een jaar na de tsunami.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief