Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA Politiek: kabinetscrisis getemperd?

27 jan 06 - Door Ed Ribbink e.a.

Kijk of luister naar: NOVA Politiek: kabinetscrisis getemperd?

Te gast zijn: Bert Bakker D66-Kamerlid, Femke Halsema fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, Joost Eerdmans lid van de Tweede Kamer voor de LPF, en Hans de Boer, voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid.

D66-Kamerlid Bakker heeft het dreigement afgezwakt dat D66 uit het kabinet stapt als de missie naar Zuid-Afghanistan doorgaat. Hij deed dat in een gesprek met de Wereldomroep. Begin deze maand verklaarde hij nog tegenover het weekblad Elsevier dat wat hem betreft de kwestie-Afghanistan tot de val van het kabinet kan leiden. Bert Bakker komt het in NOVA Politiek uitleggen.

"Om te jeugdwerkloosheid aan te pakken is het nodig werkloze jongeren tot drieëntwintig jaar discipline bij te brengen in werkkampen", zegt Hans de Boer. Het kabinet bespreekt vandaag de voorstellen die de voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid (de projectorganisatie van OCW / SZW voor bestrijding van jeugdwerkloosheid) lanceerde. Het is niet de eerste keer dat deze oplossing wordt voorgesteld. Waarom zou het nu wel werken en hoe moet het worden aangepakt?

Mag de politiek zich uitlaten over rechterlijke uitspraken of zet dergelijke bemoeienis de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechtspraak onder druk? Hierover gaan vrijdag in de Tweede Kamer de 'fine fleur' van de Nederlandse rechtspraak en politici in debat. In NOVA Politiek kruisen Femke Halsema en Joost Eerdmans de degens over deze vraag.

Verder de meningen in 'De Straat', de Politieke Barometer (hoe zou de zetelverdeling in de Tweede Kamer eruit zien als er nu verkiezingen werden gehouden?) en de visie van cartoonist Joep Bertrams.

Presentatie: Clairy Polak en Ferry Mingelen

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief