Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA Politiek: Dittrich treedt af

3 feb 06 - Door Ed Ribbink, Marja Ros e.a.

Kijk of luister naar: NOVA Politiek: Dittrich treedt af

Boris Dittrich treedt af als fractievoorzitter van de Tweede Kamer voor D66. Hij blijft wel lid van de Kamer. Aanleiding is de rol die D66 heeft gespeeld in het Afghanistan-debat.

De spanning in D66 liep vandaag steeds hoger op. Aan het begin van de middag zei voorzitter Telleman van de afdeling Amsterdam al dat zij vond dat Dittrich moet vertrekken. Zij kreeg bijval van de voorzitters in Noord-Brabant en Groningen.

Telleman zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij moet opstappen. "Ik vind het heel erg, ik zeg het niet graag, maar ik denk dat er geen andere weg is voor hem." Volgens Telleman was het debat van gisteren één grote vernedering voor D66. Ze denkt dat het gezag van de partij daardoor is afgenomen.

Op 16 december 2005 zegt D66-fractievoorzitter Boris Dittrich 'nee' tegen een eventuele militaire missie naar Uruzgan. Nog voor het kabinet een besluit heeft genomen of de Kamer heeft gedebatteerd zeggen de democraten 'nee' omdat ze de missie te gevaarlijk vinden en dat er geen sprake kan zijn van een wederopbouw zolang er in Uruzgan nog gevochten wordt.

Door de opstelling van D66 kan het kabinet op 22 december 2005 slechts een 'voornemen' uitspreken om naar Uruzgan te gaan. Omdat er geen 'besluit' is genomen weigert de Tweede Kamer over de missie te debatteren. Er ontstaat een impasse. Ondertussen spreekt ook minister Pechtold zich uit tegen de missie en dreigt D66-woordvoerder Bert Bakker in het blad Elsevier met een kabinetscrisis als de missie ondanks het 'nee' van D66 toch doorgaat.

Op 13 januari 2006 geven de ministers van D66 hun verzet op. Op 24 januauri 2006 tekent zich een ruime Kamermeerderheid af als blijkt dat de fractie van de PvdA in meerderheid voor zal stemmen.

Aan de vooravond van het Kamerdebat van 2 februari 2006 trekt Boris Dittrich ook definitief het dreigement van een kabinetscrisis in. Na het Kamerdebat moet het kabinet op vrijdag 3 februari 2006 een definitief besluit nemen. En dan kan de missie doorgaan.

In NOVA Politiek een terugblik op zes weken politiek gesteggel en alle politieke gevolgen met twee hoofdrolspelers: minister Henk Kamp van Defensie en fractievoorzitter van de PvdA Wouter Bos en verder Thom de Graaf, ex-minister voor Bestuurlijke Vernieuwing voor D66. (Gasten onder voorbehoud.)

Verder de mening van D66-leden, de Politieke Barometer en natuurlijk de visie van Joep Bertrams.

Presentatie: Paul Witteman en Ferry Mingelen

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief