Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Slobodan Milosevic overleden

11 mrt 06 - Door Karel Ornstein, Tom Kleijn, Monique Wijnans e.a.

Kijk of luister naar: Slobodan Milosevic overleden

Het Joegoslavie Tribunaal, waar Milosevic terecht stond, maakte zijn overlijden zaterdagmorgen bekend.

Milosevic zat vast voor zijn aandeel in de Balkanoorlogen in de jaren negentig. Sinds zijn uitlevering in 2001 stond hij als hoofdverdachte terecht voor het Tribunaal, verdacht van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Over de doodsoorzaak van de 64-jarige Milosevic, die al geruime tijd kampte met hartproblemen, wordt in de uren na zijn overlijden volop gespeculeerd. Het Joegoslavië Tribunaal meldt aanvankelijk dat Milosevic een natuurlijke dood is gestorven, maar de vondst van vreemde stoffen in zijn bloed voeden geruchten dat Milosevic zou zijn vergiftigd danwel zelfmoord heeft gepleegd.

Na sectie op zijn lichaam door het Nederlands Forensisch Instituut melden bronnen bij het Tribunaal op zondagavond dat Milosevic aan een hartinfarct is overleden. De definitieve resultaten van de lijkschouwing moeten nog volgen.

De onverwachte dood van Slobodan Milosevic betekent het voortijdig einde van wat een historisch proces moest worden. De internationale pers stroomde vandaag dan ook naar Den Haag, de plaats van het Internationale Joegoslavië-Tribunaal, en naar de strafgevangenis in Schevingen.

In NOVA een gesprek met Daniël Bukumirovic, journalist bij het Servische televisiestation B92, Hij komt met het laatste nieuws uit Belgrado. Verder in de studio Geert-Jan Knoops, advocaat bij onder meer het Joegoslavië-Tribunaal en Heikelien Verrijn Stuart, jurist. Zij gaan in op de consequenties van de dood van Milosevic voor lopende zaken bij het Joegoslavië-Tribunaal.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief