Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA Politiek: ongastvrij Nederland

31 mrt 06 - Door Ed Ribbink, Marja Ros en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: NOVA Politiek: ongastvrij Nederland

Nederlandse bedrijven met vestigingen in het buitenland laten hun buitenlandse managers naar Londen komen om te vergaderen, omdat het regelen van een visum voor Nederland te ingewikkeld is.

Ook het hoger onderwijs heeft last van de bureaucratische belemmeringen die het moeilijk maken om onderzoekers of studenten uit het buitenland aan te trekken. Het kabinetsbeleid om niet-westerse immigranten en asielzoekers af te schrikken is zo doorgeslagen dat ook buitenlanders die voor de Nederlandse economie heel erg gewenst zouden zijn, niet meer komen.

Recht hier tegenin probeert het ministerie van Economische Zaken bepaalde migranten juist naar Nederland te lokken, zo schreef Minister Brinkhorst: "Een van de factoren die creatieve mensen aantrekken is (...) het bestaan van een open en tolerant klimaat, en een veelzijdige culturele omgeving. Een goede omgang met integratie is daarmee ook indirect economisch belangrijk. Om aantrekkelijk te zijn voor hoogopgeleide migranten zullen we zo'n open en tolerant klimaat moeten koesteren en onderhouden."

Is Nederland inmiddels zo xenofoob en ongastvrij geworden dat het schadelijk is voor de economische ontwikkeling? In NOVA Politiek een debat met: staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof, SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen, D66-Kamerlid Bert Bakker en VVD-Kamerlid Anton van Schijndel.

Verder reacties op de tweestrijd Rutte-Verdonk en de vrije komst van de Polen vanaf januari 2007. En de Politieke Barometer, 'de Straat' en de visie van Joep.

Presentatie: Jeroen Pauw en Paul Witteman

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief