Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA Politiek: tot op het bot verdeelde VVD bijeen, hoe nu verder?

19 mei 06 - Door Ed Ribbink, Marja Ros, Reijer Zwaan, e.v.a

Kijk of luister naar: NOVA Politiek: tot op het bot verdeelde VVD bijeen, hoe nu verder?

De lijsttrekkersstrijd had de VVD al gespleten tussen Rita Verdonk en Mark Rutte. De kwestie Ayaan Hirsi Ali heeft die verdeeldheid nog groter gemaakt.

Het partij-establishment kiest massaal voor Rutte, de achterban staat volgens Rita Verdonk achter haar. VVD-prominent Frits Bolkestein sprak zich in Elsevier uit voor Rita Verdonk. Ook na het rumoer over haar optreden in de kwestie-Hirsi Ali bijft hij Verdonk steunen. Verdonk is volgens Bolkestein een "zwaardere persoonlijkheid" dan Rutte. Met Verdonk aan het roer zal de VVD volgens hem meer stemmen trekken dan onder leiding van haar rivaal.

Burgemeester van Leeuwarden Geert Dales, tevens voorzitter van de Commissie Liberaal Manifest die de te varen koers van de VVD bekijkt, was al voor Rutte en blijft dat.

VVD-minister van Defensie Henk Kamp is er om te praten over de Afghaanse provincie Uruzgan waar de eerste Nederlandse militairen zijn gearriveerd. In de strijd om het lijsttrekkerschap wil hij zijn keuze niet publiek maken.

Vandaag kwam de VVD bijeen voor haar jaarvergadering in Noordwijkerhout. Hoe denken de gewone leden over de tweestrijd? In NOVA ook reacties op het debat tussen kandidaatlijsttrekkers Verdonk, Rutte en Veenendaal op die vergadering.

Verder een nieuwe peiling naar de race om het VVD-lijsttrekkerschap, de Politieke Barometer en de visie van Joep Bertrams.

Presentatie: Paul Witteman en Ferry Mingelen

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief