Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechter ondanks aangifte jarenlang in functie

22 mei 06 - Door Rudy Bouma, Mirjam Bartelsman en Bart Klijberg

Kijk of luister naar: Rechter ondanks aangifte jarenlang in functie

In Zwolle vindt dinsdag de eerste zittingsdag plaats van het proces tegen een voormalig raadsheer van het gerechtshof in Leeuwarden: Wicher Wedzinga.


Wedzinga is aangeklaagd wegens poging tot doodslag van een Oekraïense vrouw, Tetyana Sagizly. Zij stelde onderstaande - schokkende - foto van haar mishandelde gezicht aan NOVA beschikbaar. Sagizly hoopt, door met haar verhaal naar buiten te treden, andere vrouwen in soortgelijke situaties te waarschuwen.

Hoewel inmiddels raadsheer af, was Wedzinga ten tijde van het plegen van de delicten nog volop in functie.

NOVA ontdekte dat de Nederlandse ex-vrouw van de rechter al in 2001 aangifte deed van mishandeling en bedreiging met de dood.

Zijn baas, de president van het Leeuwardse hof, wist van niets. NOVA sprak met president J. van Dijk van het gerechtshof en had een exclusief interview in Oekraïne met Tetyana, de ex-vriendin van de rechter.

Zij schetst een beeld van een man die zijn functie misbruikte om de zaak te verdoezelen. Dit wordt bevestigd door een brief van Wedzinga aan de Groningse politie die NOVA bezit. Hier kunt u pagina 1, 2, 3 en 4 van de brief lezen. Ook hier geldt dat door op of naast het plaatje te klikken een icoontje verschijnt waarmee u op de pagina kunt inzoomen.






 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief