Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie komt Turkse en Marokkaanse agenten tekort

23 mei 06 - Door Gert Janssen en Siem Eikelenboom

Kijk of luister naar: Politie komt Turkse en Marokkaanse agenten tekort

Er is veel geld in gestoken: campagnes om allochtone jongeren te interesseren voor een baan bij de politie.


Maar wat heeft dat opgeleverd? Hoeveel Marokkanen en Turken werken er bij de politie? Juist ten tijde van radicaliserende moslimjongeren lijkt het verstandig dat het korps een afspiegeling van de samenleving is. Officiële cijfers zijn er niet, dus ging NOVA er zelf naar op zoek.

NOVA vroeg alle 26 korpsen (inclusief de KLPD) om aantallen allochtonen en hun herkomst, en kreeg de cijfers van alle korpsen met uitzondering van Amsterdam en Rotterdam. Op een totaal van 46.145 agenten werken er 285 Marokkanen bij de politie, dat is 0,6 procent. De Nederlandse bevolking telt volgens het CBS 1,9 procent Marokkanen.

Bij de politie werken 488 mensen van Turkse komaf, dat is 1,1 % van het personeelsbestand. De totale bevolking telt 2,2 % Turken.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken zegt in NOVA: "De cijfers zijn te laag. Op die manier wordt een afspiegeling van de bevolking niet gehaald. Ik vind dat er tot dusverre te weinig aan gedaan is". Het ministerie hanteert streefpercentages voor het aantal allochtone agenten. Slechts 8 van de 26 korpsen halen hun streefcijfer.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief