Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ayaan Hirsi Ali over besluit minister Rita Verdonk

27 jun 06 - Door Ferry Mingelen, Twan Huys

Kijk of luister naar: Ayaan Hirsi Ali over besluit minister Rita Verdonk

Voormalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali mag toch de Nederlandse nationaliteit houden. Dat schrijft minister Rita Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie in een brief aan de Tweede Kamer.


Minister Verdonk verwijt Hirsi Ali dat ze gelogen heeft. Het voormalige VVD-Tweede Kamerlid Hirsi Ali veroorzaakte veel ophef met de mededeling dat zij een valse naam ('Ali') en geboortedatum had opgegeven bij haar verzoek tot naturalisatie. Nu blijkt dat ze de opgegeven naam naar Somalisch naamrecht wel degelijk mag voeren. Minister Verdonk ziet daarom geen reden meer Hirsi Ali's naturalisatieverzoek als ongeldig te beschouwen.

Hirsi Ali betreurt de onjuistheid van haar eerder gedane mededeling, waarmee ze minister Rita Verdonk op het "verkeerde been" zou hebben gezet. Ze toont volledig begrip voor de handelwijze van de minister, die aanvankelijk Hirsi Ali het Nederlanderschap wilde ontnemen. Althans, dat is te lezen in de verklaring die Hirsi Ali heeft ondertekend. Maar wie heeft die verklaring opgesteld?

Amerika-correspondent Twan Huys spreekt uitgebreid met met Ayaan Hirsi Ali . Verder reacties van onder andere GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema en Britta Böhler , de advocate van Hirsi Ali.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief