Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet Balkenende II gevallen

29 jun 06 - Door Petra Greeven, Jan van Loenen e.v.a.

Kijk of luister naar: Kabinet Balkenende II gevallen

Het kabinet is gevallen.

Premier Jan Peter Balkenende kondigde donderdagavond aan dat na het aftreden van de D66-bewindslieden Laurens Jan Brinkhorst, Alexander Pechtold en Medy van der Laan alle kabinetsleden hun portefeuilles ter beschikking stellen. Waarschijnlijk dient Balkenende vrijdag officieel ontslag in van zijn kabinet bij koningin Beatrix.

GroenLinks-leider Femke Halsema vindt het ontslag van het kabinet de "meest zuivere beslissing" die genomen kon worden. Ze toonde zich meteen na de aankondiging van premier Jan Peter Balkenende "verbluft" door de ontwikkelingen. Ze noemde het terecht dat de D66-bewindslieden meteen hun ontslag namen en dat de overige ministers hun conclusies daaruit trokken en demissionair worden.

PvdA-leider Wouter Bos vindt dat er zo snel mogelijk verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Een lijmpoging of voortzetting van een minderheidskabinet is in zijn ogen niet wenselijk. Volgens Bos is het kabinet Balkenende gevallen en is er dus nu een nieuw kabinet nodig. "De kiezer moet zich daarover uitspreken", aldus de PvdA-leider.

Volgens Bos ontstond er in het debat "even de geur" dat CDA en VVD toch samen door zouden gaan zonder D66. Hij is blij dat Balkenende daar uiteindelijk niet voor gekozen heeft. "Het lijkt er op dat we afstevenen op nieuwe verkiezingen". Bos mikt op verkiezingen in het najaar.

Premier Jan Peter Balkenende gaf eerder vanmiddag aan dat die motie van wantrouwen geen gevolgen heeft voor het functioneren van het kabinet. Maar tijdens het debat in de Tweede Kamer trok de D66-fractie haar politieke steun aan het kabinet-Balkenende in.

In NOVA een registratie van het crisisberaad en reacties van politici vanuit café Dudok in Den Haag. Anton van Schijndel, lid Tweede Kamer voor de VVD, Hans Hillen (CDA), Femke Halsema (GroenLinks), Boris Dittrich (D66), Bas van der Vlies (SGP), André Rouvoet (ChristenUnie), Thom de Graaf (D66), Jan Marijnissen (SP) en Lousewies van der Laan (D66) geven commentaar vanuit de studio.

Verder aandacht voor de Politieke Barometer; hoe zou de zetelverdeling eruit zien als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden?

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief