Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Het tijdperk Fidel Castro lijkt voorbij

3 aug 06 - Door Menno de Galan, Willem Lust, Twan Huys e.v.a

Na de overdracht van de macht aan zijn broer Raśl en na de aankondiging dat hij een zware darmoperatie heeft ondergaan, is het officieel stil geworden rond de 80-jarige Cubaanse leider Fidel Castro. Hoe het met hem gaat is staatsgeheim.


In 1959 greep de revolutionair Fidel Castro met een kleine groep aanhangers de macht op Cuba en sindsdien houdt hij het eiland in een ijzeren, communistische greep.

Linkse groepen hebben de Cubaanse revolutie lang bejubeld, maar Cubaanse ballingen in Amerika en opeenvolgende regeringen in Washington hebben Castro vanaf het begin politiek tegengewerkt en economische geboycot.

NOVA praat met Castro-adept en oud-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper en met sociaal-geograaf Menno Vellinga. Vellinga werkt aan de universiteit van Miami en is gespecialiseerd in Latijns-Amerikaanse aangelegenheden.

Hoe Amerika reageert op de commotie rondom Castro vertelt Amerika-correspondent Twan Huys. En in de studio commentaar van journalist voor Trouw Edwin Koopman. Hij bezocht Cuba de afgelopen jaren regelmatig en schreef het boek 'De ritselaars van Havanna' (Podium, 2006).

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief