Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wat u niet zag: NOVA sprak met Andy Garcia

24 aug 06 - Door Annephine van Uchelen en Wim Fortuyn

Kijk of luister naar: Wat u niet zag: NOVA sprak met Andy Garcia

De NOVA-redactie op donderdag 17 augustus. Andy Garcia aan de lijn. Joost Karhof, presentator van dienst, denkt nog even aan een 'practical joke' en gooit de hoorn op de haak.

We krijgen tenslotte niet iedere dag een gevierd Hollywood-acteur aan de lijn. Maar hij is het echt: Andres Arturo Garcia Menendes -zeg maar Andy- meldt zich voor een interview met kunstredactrice Annephine -zeg maar Annie- van Uchelen.

De timing is perfect: precies op het moment dat Fidel Castro op sterven na dood lijkt, nota bene aan de vooravond van zijn 80ste verjaardag, beleeft Nederland de premiere van The Lost City - het levenswerk van de in Cuba geboren Garcia, die niet alleen een hoofdrol speelt in zijn film, maar ook de regie voert. Alle reden voor een gesprek. Over de herinneringen aan het Havana van zijn jeugd, over zijn wrok tegen Castro, over het Cuba van de toekomst. En warempel, Garcia werkt mee. Bingo, zou je zeggen.

Er is een klein probleempje: hoe het interview af te nemen. Drie mogelijkheden: vliegen naar de VS zou 't mooist zijn, maar dat kost tijd en geld - een flink bezwaar in tijden van schaarste. De tweede optie is een gesprek per satelliet - minder mooi, maar eenvoudiger en sneller. Maar ook die mogelijkheid wordt afgewezen. Te duur. Dan maar de telefoon - wat armoedig, maar wel simpel en goedkoop. Het moet maar. Televisie per telefoon. Dat werkt alleen bij dwingende actualiteit, maar daar is nou niet direct sprake van, of als het gaat om een heel bijzonder gesprek. Hopen op dat laatste dus.

Het blijkt ijdele hoop. Garcia is vriendelijk, maar niet al te geïnspireerd en reageert vlak op de vragen. Wat hij vindt van het nieuws rond Castro? "Ik wantrouw elk bericht uit een land zonder vrije pers." Waar de film in de kern over gaat? "Over de cultuur, de muziek van Cuba. En over een onmogelijke liefde - dat je moet achterlaten wat je het liefste is." Een politieke boodschap heeft de film niet, nee. Het is een persoonlijk en emotioneel experiment. "Een ode aan alles wat er aan schoonheid in ons zit." Nou ja, een algemene boodschap zit er wel in. Want The Lost City gaat ook over de droom om vrij te zijn. "Dat is alles waarop ik kan hopen voor Cuba. Om vrij te zijn."

Misschien was het best een aardig gesprek. Voor een filmprogramma, wel te verstaan. Maar niet voor een actualiteitenprogramma. We zijn er niet in geslaagd het nieuws uit Cuba direct te koppelen aan de emoties van een beroemde Cubaan in ballingschap. Het besluit is snel genomen. Andy Garcia haalt de uitzending niet.

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief