Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Het videotestament van Samir A.

14 sep 06 - Door Siem Eikelenboom, Gert Janssen en Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Het videotestament van Samir A.

Samir A., een van de kopstukken van de Hofstadgroep, zit vast. Volgende maand moet hij terecht staan op beschuldiging van het beramen van een aanslag, onder meer op de Tweede Kamer en het gebouw van de AIVD, de geheime dienst.

Een dag voor zijn aanhouding kreeg de AIVD het videotestament in handen. Vorige week werden in Den Haag in het huis van vermoedelijk een medeverdachte van Samir twee wapens gevonden. Een van de wapens vertoont volgens het Openbaar Ministerie grote gelijkenis met het wapen dat te zien is op de videobeelden.

NOVA heeft deze videoboodschap in bezit en maakte hier een verslag van. Een groot gedeelte van de in totaal acht minuten durende boodschap bestaat uit religieuze citaten. Er is ook sprake van een aantal directe bedreigingen aan het adres van de Nederlandse regering en het Nederlandse volk. De advocaat van Samir A. noemt het onbetamelijk dat NOVA de videoboodschap uitzendt. Op 16 oktober wordt de zaak tegen Samir behandeld. Dan wordt de video als bewijsmateriaal aangebracht.

Om de boodschap te vertalen naar het Nederlands maakte de politie gebruik van Arabische tolken. NOVA liet echter een eigen tolk naar de beelden kijken. Na vertaling bleken daar meerdere verschillen naar boven te komen. Lees hier de vertaling van de politie en vergelijk deze met die van NOVA.

Bekijk hier de historie van Samir A.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief