Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA Politiek: Donner en Dekker treden af na rapport Schipholbrand

21 sep 06 - Door Jan van Loenen, Jan Reiff, Marja Ros e.v.a

Kijk of luister naar: NOVA Politiek: Donner en Dekker treden af na rapport Schipholbrand

De ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM) treden af na de vernietigende kritiek over de Schipholbrand in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De Onderzoeksraad concludeert dat er minder of geen slachtoffers zouden zijn gevallen bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost als de betrokken overheidsinstanties aandacht hadden gehad voor de brandveiligheid.

Het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven werd vandaag gepresenteerd en is zo mogelijk nog harder dan de conceptversie, die begin deze maand uitlekte.

De hoofdverantwoordelijke voor de brandveiligheid was volgens de raad de Dienst Justitiële Inrichtingen, die onder verantwoordelijkheid valt van minister Donner van Justitie. Twee andere instanties die tekort zijn geschoten zijn de Rijksgebouwendienst (die onder minister Dekker van VROM valt) en de gemeente Haarlemmermeer, die over de vergunningen en de brandweer op Schiphol gaat.

Lees hier het volledige rapport (PDF), de bijlagen bij het rapport (PDF), de aanbevelingen van de Onderzoeksraad en bekijk de reconstructiefilm (WMP).

In NOVA Politiek vanavond politieke reacties, reacties van overlevenden en een reconstructie van de fatale brand. In de studio reageren Aleid Wolfsen (PvdA) en Sybrand van Haersma Buma (CDA).

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief