Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mogen kinderen gevangen worden gezet?

26 sep 06 - Door Jan Reiff

Kijk of luister naar: Mogen kinderen gevangen worden gezet?

Het Chinese jongetje Hui Chen zit vast in detentiecentrum Zeist omdat zijn moeder een uitgeprocedeerde asielzoekster is.

Omdat ze geen geldig paspoort heeft laat China haar het land niet binnen. Inmiddels is er een protestactie op gang gekomen om Hui - die in Nederland is geboren - vrij te krijgen. Het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind zou worden geschonden, onder meer omdat Hui geen onderwijs kan volgen.

Het CDA diende er vandaag een motie over in. De overheid mag geen kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers meer in vreemdelingenbewaring opsluiten. In plaats daarvan moeten ze in afwachting van hun uitzetting worden ondergebracht in terugkeercentra, waar ze ook onderwijs krijgen, aldus het CDA.

De Nederlandse regering geeft aan dat er andere opvangmogelijkheden zijn voor Hui, zoals een pleeggezin. Zijn moeder kiest er zelf voor om haar zoontje bij zich te houden.

In NOVA aandacht voor de vraag: mogen onschuldige kinderen gevangen worden gezet, zelfs als ouders daar zelf voor kiezen? Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) reageert vanuit Den Haag. Klik hier voor haar reactie.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief