Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Trafigura wist dat lading chemisch afval was

27 sep 06 - Door Saskia Dekkers, Menno de Galan, Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Trafigura wist dat lading chemisch afval was

Politiek en justitie houden zich nog volop bezig met het gifschip Probo Koala dat dood en verderf zaaide in Ivoorkust. Faxen die in handen zijn van NOVA werpen nieuw licht op de zaak.

De bevolking van de Ivoriaanse havenstad Abidjan is nog steeds woedend. Vandaag werd een team van tien mensen van de Nederlandse afvalverwerker Alwin Booij door een woedende menigte aangevallen. De aanvallers dachten dat er een nieuwe lading gif werd gelost.

De grote vraag is of Nederland het schip Probo Koala had moeten en kunnen tegenhouden toen het naar Ivoorkust vertrok. In Ivoorkust zijn de gevolgen van het gif nog steeds merkbaar. Dáár speelt de vraag of Trafigura ervan op de hoogte was dat het gif naar het verwerkingsbedrijf Compagnie Tommy ging.

Compagnie Tommy had pas sinds juli de juiste papieren om schepen leeg te pompen. Correspondent Saskia Dekkers wist de hand te leggen op het faxverkeer tussen Trafigura en Compagnie Tommy. Daaruit blijkt hoe Compagnie Tommy met het afval uit het gifschip aan de slag ging. Dat afval zal nu overigens in Frankrijk worden vernietigd. Een reportage uit Ivoorkust.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief