Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Inspectie stopt omstreden behandeling met stamcellen

3 okt 06 - Door Hans Kema, Camelea Buys

Kijk of luister naar: Inspectie stopt omstreden behandeling met stamcellen

Onduidelijkheid over de herkomst van stamcellen is de reden dat het Preventief Medisch Centrum in Rotterdam (PMC) onmiddellijk moet stoppen met behandelingen.

Besmetting met HIV, kwaadaardige gezwellen, allergie of afstotingsverschijnselen zouden mogelijke risico's zijn van de behandeling.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft dit maandagavond aan directeur R. Trossel van het centrum laten weten. Met stamcelbehandelingen hopen artsen en onderzoekers in de toekomst nieuwe weefsels en organen te kunnen maken voor mensen wier weefsels of organen zijn aangetast. De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar commerciële klinieken, zoals PMC, vragen er wel al veel geld voor.

Een patiënte van het PMC moest afgelopen vrijdag met ernstige complicaties worden opgenomen in het ziekenhuis. Zij was behandeld met stamcellen. Volgens directeur Trossel had de patiënte enkel koorts en was dit niet aan de behandeling te wijten. Over zeven dagen moet minister Hoogervorst van Volksgezondheid over de stamcelbehandeling beslissen.

In NOVA het relaas van een patiënte van het PMC, de Schotse Amanda Bryson. Vlak na haar behandeling was ze vol goede moed en positief, maar nu zit ze in zak en as. Verder een gesprek met de plaatsvervangend inspecteur-generaal C. Oudendijk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en verantwoordelijk voor het stopzetten van de stamceltherapie in Rotterdam en directeur R. Trossel.


Bekijk ook de eerdere reportages over dit onderwerp:
> patiënten blijven geloven in omstreden stamceltherapie
> orgaanreparatie via omstreden stamceloperatie

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief