Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zijn er biologische oorzaken voor crimineel gedrag?

18 okt 06 - Door Hans Kema en Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Zijn er biologische oorzaken voor crimineel gedrag?

Waarom gaat de één het criminele pad op en de ander niet? Zijn het sociale factoren, een ongelukkige jeugd, armoede, of zijn er ook biologische of lichamelijke oorzaken?

Het is een heikele wetenschappelijke kwestie met grote maatschappelijke implicaties. Maar vandaag is onderzoeker Arne Popma gepromoveerd op een onderzoek naar biologische oorzaken van crimineel gedrag. Hij deed onderzoek onder jonge criminelen.

Precies hetzelfde wat criminoloog Wouter Buikhuisen eind jaren '70 wilde onderzoeken. Tot dan toe is de heersende opvatting dat misdaad ontstaat door sociale factoren. Nederland is nog niet rijp voor de plannen van Buikhuisen. Wat nu wel kan, was een kwart eeuw geleden taboe.

Columnist Piet Grijs van Vrij Nederland voert het protest aan met tientallen columns waarin hij volgens velen karaktermoord pleegt op criminoloog Buikhuisen. Zo schuwt hij de vergelijking met Nazi-Duitsland niet. De toon is gezet.

Buikhuisen kan zijn plannen uiteindelijk niet uitvoeren. Zijn Leidse vakgroep wordt zelfs opgeheven. Bijna al zijn vakbroeders laten hem vallen. Enkele jaren later keert hij de wetenschap teleurgesteld de rug toe en begint een antiekzaak.

Wouter Buikhuisen
reageert in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief