Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Motie van afkeuring tegen Verdonk

12 dec 06 - Door Rob Bruins Slot, Ad van Oosten, Marja Ros e.a.

Kijk of luister naar: Motie van afkeuring tegen Verdonk

De Kamer heeft vannacht een PvdA-motie van afkeuring aangenomen tegen demissionair-minister Rita Verdonk.

Bekijk hier deel 1 van de uitzending.
Bekijk hier
deel 2 (00:00-01:15) van de uitzending.

Verdonk heeft de steun van het kabinet, dat zich nu overdag zal beraden op de situatie. "Dit is een kwestie van het hele kabinet", zei Verdonk in de nacht van dinsdag op woensdag.

De motie van afkeuring werd ingediend omdat Verdonk weigert de motie van de Kamer over de uitzetstop voor asielzoekers uit te voeren. De motie werd gesteund door de SP, GroenLinks, de ChristenUnie, D66 en de Partij voor de Dieren.

Een linkse meerderheid wil een generaal pardon en in afwachting daarvan een uitzetstop. Maar Verdonk wil direct doorgaan met het uitzetten van asielzoekers die voor april 2001, onder de oude vreemdelingenwet, naar Nederland kwamen. Zij legt de motie om dat te voorkomen naast zich neer en weet zich gesteund door het gehele demissionaire kabinet. Die motie is aangenomen met een nipte meerderheid van 76 tegen 72 stemmen.

De VVD-ministers stappen allemaal op als Verdonk met een motie van wantrouwen wordt weggestuurd, zo heeft VVD-leider Mark Rutte al laten weten.

In de studio een gesprek met Peter Rehwinkel, PvdA-burgemeester en staatsrecht-deskundige. Over het verschil tussen een motie van afkeuring en een motie van wantrouwen . Daartussen zit een klein verschil. Bij afkeuring gaat het over een bepaald onderdeel van het beleid. Bij een motie van wantrouwen zegt de Kamer het vertrouwen in een bestuurder helemaal op. De politieke gevolgen zijn in de prakijk overigens dezelfde: de minister zal opstappen, omdat die niet meer kan leunen op een Kamermeerderheid.

Bekijk hier deel 1 van de uitzending.
Bekijk hier
deel 2 (00:00-01:15) van de uitzending.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief