Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA's Beurs-Top-5 2007

30 dec 06 - Door Rob Bruins Slot,Hein Hansen en Gerben van de Marel

Kijk of luister naar: NOVA's Beurs-Top-5 2007

NOVA's Top-5, voor sommigen een rots in de branding, voor anderen omstreden.

2006 Is een goed beursjaar geweest. De AEX-index sloot vrijdag op 495 punten en steeg dit jaar met ruim 13 procent. Weinig te klagen voor beleggers dus. Maar wie dit jaar gekoerst heeft op NOVA's-Beurs-Top-5 was nog beter af geweest: de vijf fondsen die de NOVA-analisten een jaar geleden selecteerden gingen met 22 procent omhoog.

Vandaag strijden opnieuw vijf Nederlandse topanalisten met een dolfijn voor de beste voorspelling van de beurs in 2007.



De beursdolfijn maakt in het bad van het Dolfinarium in Harderwijk uit negenenveertig ballen een selectie van vijf ballen. De ballen staan voor de negenenveertig grote en middelgrote Nederlandse beursfondsen.

De beursexperts Evert Waterlander (ABN Amro), Pieter Wind (ING), Michel van der Stee (Van Lanschot), David van der Zande (Theodoor Gilissen Bankiers) en Jos Versteeg (IRIS (Rabobank en Robeco)) hebben op hun beurt op basis van hun grondige analyse vijf beursfondsen geselecteerd. De beursdolfijn maakt een willekeurige selectie. Eind 2007 moet blijken of de Nederlandse analisten de beursdolfijn kunnen verslaan.

Het experiment is een samenwerking van NOVA met Het Financieele Dagblad. Het experiment met de dolfijnen is een variant op een jaarlijks terugkerend spel in de VS. Daar stelt gorilla 'Raven' een beleggingsportefeuille samen door pijltjes te gooien op een dartboard, waarbij elk vakje voor een bepaald fonds staat. Als dat is geraakt, wordt het aandeel gekocht. Op de lange termijn doen de rendementen van de aap niet onder voor het rendement van de belegger die zijn portefeuille baseert op uitvoerige analyse van individuele aandelen.

De top 5 voor 2007 van de analisten:
1. Fugro
2. USG People
3. Fortis
4. Crucell
5. Hagemeyer

De top 5 voor 2007 van de dolfijnen:
1. Vastnet Retail
2. Tom Tom
3. Wessanen
4. Corus
5. ABN AMRO

Op de website van Het Financieele Dagblad zijn de individuele interviews met de beursanalisten over hun visie voor 2007 te zien. Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers heeft privéposities in USG People en Fortis.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief