Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NCTb: zorg over bomhandleidingen op internet

15 jan 07 - Door Siem Eikelenboom en Gert Janssen

De Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijding maakt zich zorgen over het opduiken van geavanceerde instructievideo's op het internet, die stap voor stap laten zien hoe een explosief of een bomgordel te maken.

"Nu zijn die video's nog in het Arabisch, maar ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat ze in de Nederlandse taal zullen verschijnen", aldus NCTb-topman Tjibbe Joustra. Dinsdag publiceert de NCTb een studie naar internet en radicalisering (Pdf).

Waren er eerder al geschreven handleidingen op dit terrein gevonden, nu gaat het om complete instructiefilms die precies in beeld laten zien hoe bijvoorbeeld een bomgordel of ontsteking te maken. Achtereenvolgens wordt gedetailleerd aangegeven welke materialen nodig zijn, in welke hoeveelheden en welke stappen precies doorlopen moeten worden. "Dit zijn zorgwekkende ontwikkelingen", zegt nationaal coördinator Tjibbe Joustra. Hij ziet de films op internet als een virtueel trainingskamp, nu de mogelijkheden van echte terreurtrainingen in bijvoorbeeld Afghanistan niet meer aanwezig zijn.

In de studie heeft de NCTb ook gekeken naar radicale websites van moslimjihadisten. Drie maanden na de moord op Theo van Gogh, in februari 2005, nam de hele Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd opgedragen dit soort sites op te sporen en uit de lucht te halen. Daar is volgens Joustra weinig van terechtgekomen: "Ten aanzien van de inhoud van een aantal sites is wel opgetreden, maar dat aantal is op de vingers van een hand te tellen".

De NCTb constateert dat de meeste radicale Nederlandstalige sites niet meer zijn te vinden op Nederlandse MSN-groepen, maar inmiddels zijn verhuisd naar servers van buitenlandse providers, zoals het Amerikaanse freewebs. NOVA trof daar een aantal artikelen aan van de hand van de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. Ook werd een artikel gevonden onder de titel "Het is verplicht om de ongelovige te haten".

Volgens Joustra zijn er momenteel zo'n 200 Nederlandstalige radicaal islamitische websites in de lucht.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding hoopt dat de studie tot gevolg zal hebben dat ook gematigder groepen binnen de islam hun zienswijze op internet gaan ventileren. "Ik denk dat er voor de islamitische gemeenschap een belangrijke rol is weggelegd om te proberen dat jongeren niet zo ver komen dat ze bij die sites over wapens en explosieven terechtkomen", aldus Joustra.

Vanavond in NOVA de reactie van Tjibbe Joustra.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief