Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ex-rechter weer in opspraak

27 jan 07 - Door Mirjam Bartelsman en Bart Klijberg

Kijk of luister naar: Ex-rechter weer in opspraak

Een voormalig rechter van het Hof in Leeuwarden is weer in opspraak.

Wicher Wedzinga, veroordeeld wegens mishandeling heeft al tijdens zijn schorsing bij het gerechtshof een juridisch adviesbureau opgericht.

Hij misleidt daarmee zijn klanten en zijn werknemers door zich voor te doen als advocaat. Ook doet hij voorkomen dat de advocaat die hem juridisch vertegenwoordigt, advocaat Peter Plasman, zijn zakelijk partner is.

Afgelopen week is opnieuw aangifte gedaan tegen Wedzinga. Ditmaal wegens oplichting en verduistering. De oplichting zou gaan om een bedrag van in totaal 12.000 euro. Voor dat geld zou Wedzinga een man, die met een slok op achter het stuur was aangehouden, juridisch adviseren. De man was in de veronderstelling dat Wedzinga advocaat was. Het betaalde bedrag bestond voor een deel uit honorarium en voor een deel uit geld waarmee de boete voor het dronken rijden zou worden betaald.

Advocaat Eenhoorn van de benadeelde bestuurder: "Wedzinga vroeg een honorarium van 7000 euro voor een zaak die een ervaren advocaat voor maximaal 1500 euro doet. Wedzinga heeft de zaken anders voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren."

Los van deze zaak zegt Eenhoorn van Wedzinga een spooknota van bijna 3000 euro gekregen te hebben voor een niet-geschreven advies. "Toen ik hem schreef dat ik er van uit ging dat het hier een vergissing betrof, kreeg ik van hem binnen vijf seconden een mail terug waarin hij mij verzekerde dat dat inderdaad het geval was. Voor mij was het evident dat hij het gewoon geprobeerd heeft."

In de reportage van NOVA komen verder twee (voormalige) werknemers aan het woord, die door Wedzinga onder valse voorwendselen in dienst zijn genomen. Zij dachten te gaan werken voor de maatschap Plasman-Wedzinga cs Advocaten. Plasman zegt in NOVA van niks te weten.

Wedzinga kwam onlangs in het nieuws toen hij, in een andere zaak, werd aangehouden wegens chantage. Vorig jaar al werd hij tot tachtig uur taakstraf veroordeeld wegens mishandeling van zijn toenmalige Oekraïnse vriendin. Wedzinga zelf zegt in de reportage geen commentaar te willen geven, maar verzekert NOVA wel dat zijn juridisch adviesbureau goed loopt en ook dat hij nog met Plasman samenwerkt.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief