Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verklaring Endstra over liquidatie duikt op

31 jan 07 - Door Seim Eikelenboom en Gert Janssen

Kijk of luister naar: Verklaring Endstra over liquidatie duikt op

Vastgoedmagnaat Willem Endstra schreef op 2 december 2003 een brief en liet hem achter bij advocaat A. Beckers uit het Limburgse Stein. Hij is de advocaat van de partner van John Mieremet, die voor miljoenen bij Endstra had belegd. In de brief spreekt End

Beckers kreeg de brief in een envelop met daarop de tekst: "Bijgaande verklaring te openen in geval van overlijden van mr. Willem A.A.P.M. Endstra als gevolg van zijn liquidatie".

In de verklaring schrijft Endstra dat hij moeite heeft om aan de aflossingsverplichtingen aan de cliënt van Beckers te voldoen. "Ten eerste is het moeilijk voor ondergetekende nieuwe financiëring te verkrijgen gezien de negatieve artikelen in de media en ten tweede is veel van onze liquiditeit verdwenen aan oneigenlijke betalingen aan de hr. W. Holleeder. Meermalen zijn wij met de dood bedreigd indien wij niet betaalden. Ook is medegedeeld dat wij niet aan uw cliënt mochten betalen, dit zou tot gevolg hebben dat ondergetekende dan wel familie van mij zou worden 'opgeruimd', geliquideerd. De bedreigingen houden aan en maken het mij en mijn
familie moeilijk om op een normale manier verder te leven".

Advocaat Beckers bezorgde de brief twee dagen na de moord op Endstra bij de politie.

Het was al bekend dat Endstra op 10 april 2003 bij zijn eigen notaris Van Lidth de Jeude een verklaring had afgelegd, waarin hij zei te worden afgeperst. Tot nog toe was de inhoud van die verklaring onbekend, maar NOVA kreeg deze brief in handen. Endstra dicteert de notaris dat hij die dag een document moest tekenen, waarin hij belooft om binnen een maand ruim tien miljoen euro aan zijn vroegere zakenrelatie Jan Dirk Paarlberg te betalen. Volgens justitie zou Paarlberg dit geld voor Holleeder moeten ontvangen en beheren. Endstra weigert het document te tekenen en maakt een afspraak met de CID van de Amsterdamse politie. "Aanvankelijk weigerde ik te tekenen en ben zonder iets te zeggen weggelopen en rechtstreeks naar de heer Van Looyen gegaan, hoofd CID, kantoor Amsterdam. Ik heb de heer Van Looyen medegedeeld wie achter de afpersing zaten te weten de heer Willem Holleeder en zijn vriend Dino", aldus de verklaring van Endstra.

De verklaring van Endstra eindigt als volgt: "Endstra zal zich inspannen desondanks de bedragen te betalen onder dreiging van liquidatie van hem in persoon. Mocht ik toch worden geliquideerd dan verzoek ik notaris Jhr. Mr. A.P. van Lidth de Jeude deze verklaring aan de politie te overhandigen".

In de studio geeft NOVA-verslaggever Siem Eikelenboom commentaar op de brief.

Bekijk hier de uitgetypte versie van Endstra's brief aan advocaat Beckers en de uitgetypte versie van de verklaring aan zijn notaris.
 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief