Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ollie B. Bommel op de radio

5 feb 07 - Door Ellen Brans en Annephine van Uchelen

Kijk of luister naar: Ollie B. Bommel op de radio

Vandaag begint een dagelijks hoorspel gebaseerd op 75 verhalen van Ollie B. Bommel, dat maar liefst twee jaar lang zal lopen.

Ollie B. Bommel is een creatie van stripauteur Marten Toonder. De schrijver en tekenaar overleed vorig jaar op 93- jarige leeftijd. Hij schiep in zijn stripverhalen personages als Heer Bommel en Tom Poes die in Nederland iconen werden. Uitspraken als:"Geld speelt geen rol" en "Een eenvoudige doch voedzame maaltijd" zijn gevleugelde Toonder-zinnen. Door Toonder bedachte woorden als 'denkraam' drongen door tot de officiële Nederlandse taal.

Radioregisseur Peter te Nuyl geeft, in samenwerking met Steph Vischjager, Jeroen Stout en Catherine van Campen, de Heer Bommel nu een stem met een nieuw hoorspel. Bekende Nederlandse acteurs vertolken hierin de hoofdrollen. Acteur Mark Rietman vertolkt de rol van heer Bommel. Jacob Derwig kruipt in de huid van Tom Poes en Krijn ter Braak speelt Joost. Andere acteurs zijn onder andere Jacqueline Blom, Porgy Franssen, Roeland Fernhout, Hans Dagelet, Cas Enklaar en Joop Keesmaat.

De ongeveer 75 Bommelverhalen waarop de radioserie is gebaseerd, worden chronologisch als hoorspel uitgezonden. Er bestaat een lijst van 48 titels die Toonder als zijn beste verhalen beschouwde. Die titels vormen de ruggengraat van de selectie. Dat de actualiteit de verhalen binnenlekte, was destijds het 'handelsmerk' van Toonders Bommel in NRC Handelsblad. In die zin weerspiegelen de Bommelverhalen ook de geschiedenis van een naoorlogs Nederland.

Het Bommel Hoorspel is van maandag tot en met vrijdag te horen: 's middags op de Concertzender (14.00-14.15 uur) en 's nachts op Radio 1 (00.45-1.00 uur) en via de website
www.hoorspelbommel.nl.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief