Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verkracht meisje eist uitlevering Amerikaanse militair

14 feb 07 - Door Guido van Ophoven en Karel Ornstein

Kijk of luister naar: Verkracht meisje eist uitlevering Amerikaanse militair

In september 2006 wordt de 18-jarige Josanne in Arnhem verkracht. De verdachte is een Amerikaanse militair van de 82e Airborne Divisie, "Tito" G. genaamd.

De Nederlandse justitie heeft met de Amerikaanse autoriteiten afgesproken dat deze militair in de Verenigde Staten berecht zal worden. Maar de advocaat van Josanne is bang dat er van een veroordeling niets terecht komt. Hij wil dat Amerika de militair aan Nederland uitlevert en dat hij in Nederland berecht wordt.

Advocaat Peters krijgt hierbij steun van het SP-kamerlid De Wit: "Nederland is voor de zoveelste keer weer te slaafs met het uitleveren van verdachten aan Amerika. Dit kan je het slachtoffer niet aandoen".

Tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem, oktober vorig jaar, wordt Josanne na een avondje stappen verkracht. Na drie dagen voorarrest stemt het ministerie van Justitie in met een verzoek van het Amerikaanse leger om G. over te brengen naar de VS. De zaak is nu in de VS in onderzoek maar of er een berechting zal volgen, is onzeker. Advocaat Peters twijfelt of er daar ooit een eerlijk proces komt: "De twijfels zijn gebaseerd op de intimiderende wijze waarop Josanne benaderd wordt door de militaire autoriteiten. We hebben vernomen dat de verdachte uitgezonden gaat worden naar Irak, waardoor hij sowieso weg is. Dat geeft nog meer redenen om te twijfelen aan de goede afloop van die procedure".

Nederland mag volgens een NAVO-verdrag de militair uitleveren. Maar advocaat Peters zegt in NOVA dat Justitie in dit geval veel te kort door de bocht is gegaan en van het verdrag kan afwijken: "Omdat het een bijzonder geval betreft. Het slachtoffer mag niet de dupe worden van die onzekere Amerikaanse rechtsgang. En die ruimte biedt het verdrag ook. Bij de Nederlandse rechter heb je zekerheid".

"De Amerikanen geven het in de mails die we hebben ontvangen zelf al aan dat dit een politiek zeer gevoelig zaak is. Minister Hirsch Ballin zal moeten kiezen voor een Nederlands meisje dat verkracht is of voor de goede verstandhouding met de Amerikanen", aldus Peters.

Jan de Wit van SP: "Er wordt door Nederland wat te gemakkelijk aangenomen, dat wanneer Amerika verzoekt om uitlevering, het dan wel zal kloppen. Ik wil van de minister weten wat hij gaat ondernemen om er voor te zorgen dat de berechting daar niet door gaat en dat de berechting alsnog in Nederland plaats gaat vinden".

De Amerikanen willen Josanne vrijdag voor het eerst horen, maar daar wil ze niet aan meewerken. De Amerikaanse ambassade laat weten dat de aantijgingen "serieus" worden bekeken, en dat het militaire onderzoek nog loopt. Het Nederlandse ministerie van Justitie zegt niet in te gaan op individuele zaken.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief