Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA Politiek: Marijnissen, Rutte en Tichelaar

2 mrt 07 - Door Reijer Zwaan, Ad van Oosten

Kijk of luister naar: NOVA Politiek: Marijnissen, Rutte en Tichelaar

De SP wil dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) een onderzoek instelt naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak.

Een SP-motie voor een onderzoek naar de politieke steun voor de Irak-oorlog werd vannacht door de Kamer verworpen. SP-leider Marijnissen had een hoofdelijke stemming aangevraagd, om PvdA-leden te dwingen kleur te bekennen. Maar die deden dat niet, tot woede van Marijnissen.

De PvdA maakte zich in de verkiezingscampagne sterk voor een parlementair onderzoek, maar haalde dat punt in de formatie niet binnen. Fractieleider Tichelaar had vooraf duidelijk gemaakt dat de PvdA-Kamerleden niet vrij waren om voor de motie van Marijnissen te stemmen.

Tijdens het debat over de regeringsverklaring, dat tot twee uur vannacht duurde, was de toon over het algemeen mild. Premier Balkenende riep de oppositie op tot een dialoog en beloofde veel overleg met de Kamer. Ook het grootste deel van de oppositie sloeg een gematigde toon aan. En dus toonde de premier zich tevreden.

Ook de motie van Geert Wilders, over de dubbele nationaliteit, haalde het vannacht niet.

In NOVA Politiek zijn vanavond te gast: Jan Marijnissen (SP), Mark Rutte (VVD) en Jacques Tichelaar (PvdA). Verder 'De Straat': vandaag de Kanaalstraat in Utrecht over de dubbele nationaliteit van bewindslieden, een Politieke 'Provinciale' Barometer en de visie van Joep Bertrams.


NB: Wilt u een uitzending bijwonen, bel dan op werkdagen met de VARA Klantenservice: 0900-0123 of meldt u aan via het inschrijfformulier

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief