Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Electroshocks houden jongeren af van zelfdoding

17 mrt 07 - Door Mirjam Bartelsman

Kijk of luister naar: Electroshocks houden jongeren af van zelfdoding

Electroshock is een zeer succesvolle methode om suïcidale jongeren af te helpen van hun zelfmoordneigingen.

Dat blijkt uit een onderzoek van psychiater dr. Harold van Megen van de kliniek Meerkanten in Ermelo. In NOVA de resultaten van het onderzoek.

De afgelopen vijf jaar kregen twaalf depressieve jongeren onder de achttien jaar die in Meerkanten waren opgenomen een shockbehandeling (Electro Convulsie Therapie). Het zijn jongeren bij wie tot dat moment geen enkel medicijn effect heeft gehad en bij wie alle beschikbare medicijnen toegepast waren.

Tijdens de shockbehandeling werden twaalf à zestien electroshocks toegediend. Bij enkele jongeren was na verloop van tijd nog een herhalingsbehandeling nodig.

Dr. Van Megen: "Bij al deze jongeren is de suïcidaliteit zo goed als verdwenen. Ik vind electroshock een middel dat in elk geval voor deze jongeren levensreddend is geweest."

In Nederland wordt tot nog toe de electroshockbehandeling nauwelijks bij jongeren toegepast. De meeste psychiaters vinden dat er naar de effecten onvoldoende onderzoek is gedaan. Maar psychiater Van Megen is het daar niet mee eens: "Zoals het er nu naar uitziet lijkt het een buitengewooon veilige methode, ook voor adolescenten."

Ook in de psychiatrie voor volwassenen wordt de electroshock steeds populairder. In een paar jaar tijd is het aantal instellingen waar shockbehandeling mogelijk is verdubbeld.

Officieel is er geen registratie van de behandelingen, maar volgens de landelijke werkgroep ECT gaat het naar schatting om vijf- tot zeshonderd shocks per jaar.

Volgens het nu geldend protocol wordt de electroshock gegeven als laatste redmiddel. Veel psychiaters vinden dat het middel eerder moet worden toegepast. Psychiater Van Megen: "Het is een middel dat heel snel werkt. Dus als er echt haast is geboden, als iemand heel ernstig de neiging heeft tot zelfmoord, dan is het een methode die je meteen zou willen toepassen omdat het levensreddend kan zijn."

In 2005 pleegden in Nederland 1572 mensen zelfmoord. Eenenvijftig van hen waren jonger dan twintig jaar.

De electroshock behandeling dateert uit 1939. Tegenwoordig krijgen patienten shocks toegediend onder narcose en met gebruik van spierverslappers.

De resultaten van dat onderzoek worden volgende maand gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

NB:
Mocht u naar aanleiding van deze uitzending behoefte hebben om over dit onderwerp na te praten, dan kunt u contact opnemen met de Stichting Korrelatie. Dat kan op werkdagen van 09:00 tot 18:00 uur via 0900-1450 (0,30€ per minuut) of stel een vraag via www.korrelatie.nl.

Ook kunt u - zo u wilt - telefonisch contact opnemen met psychiatrische kliniek Meerkanten.
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief