Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bedreiging en intimidatie bij Korps Mariniers

31 mrt 07 - Door Guido van Ophoven en Karel Ornstein

Kijk of luister naar: Bedreiging en intimidatie bij Korps Mariniers

De marechaussee heeft direct na de aangifte van sergeant-majoor John Hoekendijk in de zaak Eric O., donderdagavond, de eerste militairen gehoord.

Advocaat van Hoekendijk, John Peters, zei in NOVA dat hij zich zorgen maakt over militairen die niet zijn gehoord. "Ik hou er rekening mee dat ze onder gigantische druk staan nu. Ze zijn immers eerder al geïnitimideerd door leidinggevenden van het Korps Mariniers. In totaal zijn er acht mensen gedwongen om iets anders op papier te zetten dan wat er daadwerkelijk gebeurd is".

Maar er zijn volgens Peters ook militairen die foto's van het lijk hebben gezien. "De maker van de foto's heeft ze aan zijn commendant gegeven, maar voor zover bekend zijn ze nooit in het dossier terechtgekomen. En opmerkelijk is dat de maker van de foto's eerder bij de marechaussee heeft verklaard dat hij geen foto's heeft genomen".

Hoekendijk deed afgelopen donderdag aangifte van bedreiging, intimidatie en het achterhouden van bewijs in de zaak Eric O. Verschillende militairen zouden onder druk zijn gezet om niet de waarheid te verklaren over het schietincident in Irak waarbij Eric O. een Irakees zou hebben neergeschoten.

Sergeant-majoor Hoekendijk en oud-korporaal Remco Ripson waren in 2003 aanwezig bij het schietincident en verklaarden donderdag in NOVA dat zij onder dwang van hun superieuren hun verklaringen hebben aangepast.

Generaal buitendienst Hans Couzy stelt in NOVA dat er binnen Defensie sprake is van een 'afdekcultuur' bij Defensie: de angst om met de waarheid naar buiten te komen.Volgens Couzy, nu voorzitter van de Federatie van Nederlandse Officieren, is de 'cultuur van verzwijgen' het sterkst bij elitetroepen als het Korps Mariniers.

Nagekomen bericht:

Arnhem, 11 april 2007

Onderzoek KMar en OM

Bij de Koninklijke Marechaussee heeft één marinier aangifte gedaan van het achterhouden van bewijs, beïnvloeden van getuigen en intimidatie tijdens het onderzoek naar het schietincident in Irak waarbij Eric O betrokken was. Twee (ex-)mariniers hebben een verklaring afgelegd. Naar aanleiding van de bestudering van de aangifte en de verklaringen heeft het Openbaar Ministerie besloten een onderzoek in te stellen. Het onderzoek richt zich op de drie elementen van de aangifte. Meerdere personen zullen als getuige gehoord worden. Het onderzoek moet uitwijzen of er personen als verdachten aan te merken zijn. Tijdens het onderzoek zullen geen verdere mededelingen gedaan worden.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief