Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Paarlberg overwoog lening aan vriendin Holleeder'

5 apr 07 - Door Siem Eikelenboom en Gert Janssen

Kijk of luister naar: 'Paarlberg overwoog lening aan vriendin Holleeder'

Vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg overwoog volgens de politie medio 2003 om een van zijn bedrijven een lening te laten verstrekken aan een nog op te richten Franse BV van Maike D., die toen nog de vriendin van Willem Holleeder was.

De lening was bedoeld voor de aankoop van een appartement in Parijs. Dit blijkt uit nieuwe stukken die recentelijk zijn toegevoegd aan het strafdossier tegen Willem Holleeder. Paarlbergs advocaat ontkent dat de lening voor Maike D. bestemd zou zijn.

Volgens justitie heeft Willem Holleeder vastgoedmagnaat Willem Endstra ruim 17 miljoen euro afgeperst. Dat geld begon vanaf 30 december 2002 in gedeelten te stromen naar bankrekeningen van bedrijven van een andere vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg. Justitie vermoedt dat Paarlberg het afgeperste geld voor Willem Holleeder moest beheren en constructies moest verzinnen om geld naar Holleeder te laten vloeien.

Justitie doet al geruime tijd onderzoek naar de relatie tussen Holleeder en Paarlberg. Het was al bekend dat observatieteams van de politie Holleeder en Paarlberg met Willem Endstra eind jaren '90 hebben samengezien.

Tijdens een recente huiszoeking heeft de politie een factuur gevonden van de firma Loyens en Loeff. Die rekening is gericht aan Paarlberg persoonlijk en heeft als aanhef "Inzake Paarlberg-D. advies". Het is een declaratie voor werkzaamheden van Loyens en Loeff in de periode van 20 mei tot en met 30 juni 2003. Het advies betrof een lening die één van Paarlbergs Nederlandse vennootschappen zou gaan verstrekken aan een nog op te richten Franse BV. Die lening zou dienen voor de aankoop van een appartement in Parijs. De Franse bv zou volgens de politie op naam komen van Maike D. Zij was destijds de vriendin van Willem Holleeder. Zij wordt door justitie gezien als iemand die op haar eigen naam zaken deed en BV's beheerde die in feite van Holleeder waren.

De politie concludeert in het onderzoek: "gelet op vermoeden dat D. handelt voor Holleeder, kan dit betekenen dat dit ook in deze casus (…) het geval is." De lening zelf is tot op dit moment door justitie niet gevonden. De advocaat van Paarlberg, Gabriël Meijers, ontkent dat de lening bestemd zou zijn voor Maike D. "De conclusie van de politie is absoluut onjuist", zo zegt hij.

Paarlberg bezit een appartement in Parijs. Dit heeft hij in 2003 gekocht voor 1,3 miljoen euro. Of dit het appartement is dat Maike D. met de lening had willen kopen, weet justitie niet.

In de studio een gesprek met NOVA-verslaggever Siem Eikelenboom, hij volgt voor NOVA het proces.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief