Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bodem Waddenzee daalt sneller

23 apr 07 - Door Bas Haan

Kijk of luister naar: Bodem Waddenzee daalt sneller

De bodem onder de Waddenzee kan tot 100 procent sneller dalen dan is voorspeld door de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij.

Bovendien is de bodemdaling niet in de hand te houden door de mate van de gaswinning aan te passen, zoals de NAM wel garandeert met het zogenaamde 'hand-aan-de-kraan-principe'.

Dat concludeert een tot nu toe stilgehouden rapport (bijlage rapport ) van voormalig top-ingenieur Houtenbos van de NAM. NOVA publiceert vanavond het rapport Houtenbos. "Zijn eindconclusie is dat je een onaanvaardbaar risico neemt door door te gaan op deze weg", citeert marien bioloog ir. José Joordens het rapport in NOVA.

Ondernemers uit het Lauwersmeergebied eisen in een rechtszaak bij de Raad van State dat de gaswinning wordt stilgelegd. Ze voelen zich belazerd door de overheid en door de NAM. Advocaat Henri Sarolea: "Wij vragen de besluitvorming te vernietigen. En tot die tijd moet de gaswinning gestopt worden."

In zijn rapport concludeert Houtenbos dat het rekenmodel waarmee de NAM de bodemdaling voorspelt niet klopt. De prognoses van de NAM zitten er volgens Houtenbos tot 100 procent naast. Daardoor zakt niet alleen de zeebodem, maar zullen ook de dijken en het achterland met mogelijk enkele decimeters zakken. Sarolea zegt daarover: "Ik vind het ongelooflijk dat je in een tijdperk van zeespiegelstijging tot handelingen overgaat die de dijken verlagen. Ik begrijp niet dat Nederland als land dat beroemd is om de deltawerken en de ligging onder zee dit toestaat."

De politiek heeft na jaren van discussie over de gaswinning uiteindelijk met gaswinning ingestemd omdat de garantie werd gegeven dat de bodemdaling in de hand te houden zou zijn. Als de bodem te snel zou dalen, zou door middel van 'het hand-aan-de-kraan-principe' de bodemdaling stopgezet kunnen worden door gaswinning te minderen. Maar ook die garantie blijkt niet te kloppen, concludeert Houtenbos. "Die garantie kun je niet geven. Je bent te laat, zelfs al draai je de kraan helemaal dicht", zegt Joordens.

Houtenbos heeft zijn conclusies eerst bij zijn voormalig werkgever de NAM onder de aandacht gebracht, maar die negeerde het naar zijn gevoel. Houtenbos besloot daarop het rapport ter beschikking te stellen aan advocaat Sarolea om het te gebruiken in de procedure bij de Raad van State. In een reactie op de inhoud van dat rapport liet de NAM weten nog steeds achter de garantie van het 'hand-aan-de-kraanprincipe' te staan. Volgens de NAM is de discussie met Houtenbos een wetenschappelijke discussie, waarbij beide partijen het niet eens zijn over de conclusies.

De zitting bij de Raad van State, die uiteindelijk moet beslissen of de gaswinningsvergunning die het ministerie van Economische Zaken aan de NAM heeft afgegeven alsnog moet worden ingetrokken, dient op 19 juni 2007.

In politiek Den Haag wordt het rapport van Houtenbos uiterst serieus genomen. Allereerst door regeringspartij PVDA. Diederik Samson reageert.

NB
Lees hier het rapport-Houtenbos en de bijlage.

Lees hier de reactie van de NAM en de reactie van het Ministerie van Economische Zaken.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief