Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dopinggebruik rukt op in de disco

26 apr 07 - Door Guido van Ophoven en Karel Ornstein

Kijk of luister naar: Dopinggebruik rukt op in de disco

Anabole stero´den zijn in opmars in het uitgaanscircuit. Dat zegt Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit.

"We zien een vermenging van drugs, de partydrugs en anabole middelen, plaatsvinden. Ze worden dus geslikt in het uitgaanscircuit", aldus Ram.

De Dopingautoriteit merkt ook dat gebruikers van dopingmiddelen als testosteron steeds jonger worden. Er wordt al gebruikt op vijftienjarige leeftijd. Uit een vertrouwelijk rapport van het Openbaar Ministerie blijkt dat ook het OM zich grote zorgen maakt: "De gebruiker stelt zich bloot aan volstrekt onoverzienbare gezondheidsrisico's (...). Het lijkt slechts een kwestie van tijd dat zich ongelukken zullen voordoen".

Volgens Justitie zijn dopinggebruikers een potentieel gevaar voor zichzelf en hun omgeving. Uit het rapport van het Openbaar Ministerie blijkt dat 20 procent van de gebruikers waanbeelden heeft, zeer gewelddadig is of depressief raakt. In extreme gevallen krijgen ze zelfs zelfmoordneigingen.

Verder ziet Justitie dat in de lucratieve dopinghandel steeds vaker mensensmokkelaars en drugshandelaren actief zijn.

Artsen waarschuwen voor de gevaren van dopinggebruik zoals leveraandoeningen, impotentie en infecties. Maar het lijkt de nieuwe gebruikers niet af te schrikken. Jongeren slikken en injecteren doping om af te slanken, betere seks te hebben en er strakker uit te zien. "Het is een nieuwe ontwikkeling en het verbaast ons eerlijk gezegd ook dat we het daar opeens zien opduiken", aldus Ram. Gebruikers hebben volgens Ram geen zin meer om landurig en intensief te trainen.

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief