Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Betalen voor organen

12 mei 07 - Door Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Betalen voor organen

Het tekort aan donoren is zo groot, dat het bieden van financiŽle prikkels om organen te doneren niet meer taboe is.

Volgens klinisch-ethicus Erwin Kompanje "ontkomen we er niet meer aan om serieus na te denken over het betalen voor organen". Kompanje heeft het aantal overleden orgaandonoren door de jaren heen steeds minder zien worden. "Patiënten met een beschadiging aan de hersenen, zijn ideale orgaandonoren, maar die zie je steeds minder." Dat komt volgens Kompanje onder andere door de toegenomen verkeersveiligheid: "De airbag is de killer voor de transplantatiegeneeskunde".

Kompanje wil daarom de grote groep levende donoren aanspreken en hen een vergoeding geven voor het ter beschikking stellen van hun organen. Het gaat hierbij dan om nieren, waarvan je er makkelijk één kunt missen.

Bijna 1500 patiënten wachten op dit moment op een orgaan en jaarlijks sterven er tussen de 100 en 200 onnodig, omdat er geen donor-organen zijn.

Het meest prangend is de situatie bij nierpatienten. Ruim 5000 Nederlanders moeten één paar keer week aan een dialyse-apparaat, omdat hun nieren niet meer functioneren. Zo'n 700 krijgen een nieuwe nier, maar 100 tot 200 overlijden omdat er geen donor-orgaan op tijd beschikbaar is.

Anders dan in bijvoorbeeld België moeten in Nederland donoren of hun nabestaanden uitdrukkelijk toestemming geven om een orgaan te transplanteren. Volgens onderzoek in opdracht van de Nierstichting bleek deze week dat steeds minder Nederlanders bereid zijn om een orgaan voor donatie af te staan. Het tekort aan donoren zal dus alleen maar toenemen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief