Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Berlijnse dierentuin ontzet over verwijten

23 mei 07 - Door Marij Janssens, Jan van Loenen, Dieuwke van Ooij

Kijk of luister naar: Berlijnse dierentuin ontzet over verwijten

Diergaarde Blijdorp neemt maatregelen zodat bezoekers niet te dicht bij het glas kunnen komen om te voorkomen dat ze gorilla Bokito ergeren.

Ook komen er aanpassingen aan de gracht zodat als Bokito weer eens de benen neemt hij niet meer de dierentuin in kan. Blijdorp gaf vandaag een heuse persconferentie over de ontsnapping van vrijdag.

Directeur Ton Dorresteijn van Diergaarde Blijdorp maakte vandaag de Berlijnse Zoo verwijten over de opvoeding van gorilla Bokito. Bokito werd door zijn moeder verstoten en 7 jaar lang door verzorgers grootgebracht in Berlijn.

Dorresteijn: "Er is geen dierentuin in de wereld die zijn gorilla's tot zeven jaar meeneemt aan een handje naar de Pizzahut de stad in, sorry, dat is alleen de dierentuin van Berlijn. Knut (…) dat heeft niets met dierenwelzijn te maken." "Dan voed je wilde dieren op tot mensen, tot vrienden, tot huisdieren en dat zijn het niet."

NOVA vroeg de Berlijnse verzorger van Bokito, Reimon Opitz, om een reaktie op de vermeende vermenselijking van Bokito: "Ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan. Kunnen die Rotterdammers niet gewoon tevreden zijn? Ze hebben een prachtige grote gorilla gekregen die twee kinderen heeft verwekt, wat is daar vermenselijkt aan?" NOVA sprak ook met Andreas Ochse, de dierenarts die Bokito in Berlijn verzorgde.

De uitbraak van Bokito en de mishandeling van zijn bewonderaarster heeft wereldwijd een snaar geraakt. Op YouTube zijn tientallen Bokito-videofragmenten gezet die door meer dan een miljoen mensen zijn bekeken. Wat is de fascinatie met deze grote gorilla? Stine Jensen, schrijfster van het boek 'Waarom vrouwen van apen houden', geeft commentaar in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief