Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vertrouwelijke informatie koningin in vuilnisbak

29 mei 07 - Door Guido van Ophoven en Karel Ornstein

Kijk of luister naar: Vertrouwelijke informatie koningin in vuilnisbak

Het is de best beveiligde familie van Nederland: De koninklijke familie. Het doen en laten van het staatshoofd en haar kinderen - zowel werk als privé - wordt zorgvuldig afgeschermd. Al was het maar om veiligheidsredenen.Toch lukte het NOVA bijna moeiteloos om zeer vertrouwelijke informatie - waaronder uiterst geheime stukken over koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima - in handen te krijgen. Hoe? Door te kijken op de stoep van het Kabinet der Koningin.

Want het Kabinet der Koningin blunderde: alles wat in de papierversnipperaar terecht had moeten komen, stopte men in de vuilnisbak.

VVD-Tweede Kamerlid Laetitia Griffith stelt in NOVA dat het "verbijsterend en beschamend" is dat er bij het Kabinet der Koningin zo met informatie wordt omgegaan. Ze wil zo snel mogelijk uitleg van minister-president Balkenende over de beveiliging van het Kabinet der Koningin.

Volgens Jeroen Harinck van de Europese vakorganisatie voor informatievernietiging heeft de overheid centrale contracten afgesloten voor afvalvernietiging."Daardoor wordt gevoelige informatie te weinig gescheiden van ongevoelige informatie. Het is vaak een kwestie van geld dat dat niet gescheiden wordt", aldus Harinck in NOVA.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief