Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van lekken verdachte politieman vertelt zijn verhaal

2 jun 07 - Door Mirjam Bartelsman en Reijer Zwaan

Boeven die weten wat de politie van plan is. Het is de nachtmerrie van elke rechercheur. Ex-rechercheur Sjaak K. wordt verdacht van het lekken van politie-informatie naar criminelen.

Dankzij hem zouden bijvoorbeeld de Hells Angels van te voren geïnformeerd zijn over de inval in hun clubhuis. En volgens justitie kwam de informatie van K. ook terecht bij topcrimineel Willem Holleeder. K. werkte dertig jaar bij de politie en zat daarna negen maanden in voorarrest.

Maar Sjaak K. vindt dat hij ten onrechte wordt verdacht van het lekken van politie-informatie naar criminelen. In een exclusief interview met NOVA stelt K. dat in de hogere regionen van de Amsterdamse politie meerdere lekken zitten, die "medeverantwoordelijk zijn voor liquidaties ".

Ministers, ambtenaren, notarissen, dokters en directeuren: iedereen kan geheime informatie lekken. Maar lekken bij de politie wordt wel als het ernstigste misdrijf gezien. Door gelekte politie-informatie kunnen strafzaken stuklopen, informanten vermoord worden en criminelen vrijuit gaan.

Maandag begint de zaak tegen K. bij de Amsterdamse rechtbank. De maximale straf die hij kan krijgen, is vijf jaar gevangenisstraf : één jaar voor het lekken en nog eens vier jaar als bewezen wordt dat hij is betaald. Op het moment van zijn arrestatie werd K. verdacht van tien jaar lekken. Die periode is nu teruggebracht tot één jaar, omdat justitie de meeste verdenkingen niet kan bewijzen.

In NOVA een exclusief gesprek met de ex-politieman, die ook wel 'De Pet' wordt genoemd.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief