Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Overheid misleidt publiek bewust over bodemdaling Waddenzee'

16 jun 07 - Door Bas Haan

Kijk of luister naar: 'Overheid misleidt publiek bewust over bodemdaling Waddenzee'

De bodem onder Franeker is als gevolg van de gaswinning ruim twintig centimeter gedaald. Dat zegt Adriaan Houtenbos, voormalig toponderzoeker van de NAM (Nederlandse Aardoliemaatschappij), vanavond in NOVA.

Lees hier de stukken
Rapporten Houtenbos:
* Bodemdaling Franeker
* Bodemdaling NW Friesland
Reactie Economische Zaken op bodemdaling
Reactie Houtenbos op minister

De bodemdaling is nu al meer dan het dubbele van het in de vergunning vastgelegde maximum voor 2016. Houtenbos zegt in NOVA dat de overheid zich daarmee schuldig maakt aan bewuste misleiding. "Dit is bekend gemaakt aan de autoriteiten, maar niet dóór de autoriteiten. Dat noem ik bewuste misleiding."

Volgens Houtenbos gebruikt het eindverantwoordelijke ministerie van Economische Zaken een verouderde meetmethode bij de recente vaststelling dat in Franeker zo'n 10 centimeter bodemdaling heeft plaatsgevonden.

De bevindingen van Houtenbos over Franeker bevestigen zijn eerdere conclusie dat ook bij de dit jaar gestarte gaswinning onder de waddenzee onaanvaardbare risico's genomen worden en dat ten onrechte de garantie gegeven wordt dat die bodemdaling gecontroleerd plaatsvindt. Houtenbos in NOVA: "Die garantie kan niemand geven, ook de NAM en Economische Zaken niet."

Volgende Houtenbos is het ministerie van Economische Zaken ongeschikt als toezichthouder bij de gaswinning omdat het dezelfde belangen heeft als de gaswinningbedrijven.

Het nieuwe rapport van Houtenbos over Franeker speelt een belangrijke rol in de rechtszaak bij de Raad van State aanstaande dinsdag. Daarin eisen ondernemers uit het Lauwersmeergebied dat de gaswinning gestaakt wordt.

Lees hier de stukken
Rapporten Houtenbos:
* Bodemdaling Franeker
* Bodemdaling NW Friesland

Reactie Economische Zaken op bodemdaling
Reactie Houtenbos op minister

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief