Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De geheime vluchten van de CIA

21 jul 07 - Door Menno de Galan, Tom Kleijn en Monique Wijnans

Kijk of luister naar: De geheime vluchten van de CIA

Amerikaanse CIA-agenten die in het diepste geheim mogelijke terroristen oppakken en naar geheime gevangenissen in Europa vliegen. Een onthutsend kijkje achter de schermen van de supergeheime strijd tegen het terrorisme.

President Bush heeft zijn geheime dienst CIA gisteren te verstaan gegeven dat ze niet mogen martelen en de Conventie van Genève moeten eerbiedigen. Maar volgens critici zullen deze aanwijzingen geen halt toeroepen aan omstreden praktijken van de Amerikaanse geheime dienst.

De uitspraak van de president is een reactie op de golven van kritiek uit met name ook Europa dat de CIA van terrorisme verdachte personen zonder vorm van proces oppakt en in het geheim naar geheime gevangenissen in Europa vliegt. Daar zouden ze krachtig aan de tand gevoeld worden en volgens sommigen zelfs worden gemarteld.

In NOVA vanavond een reportage over een netwerk van geheime CIA-vluchten naar al even geheime gevangenissen in Europa. Praktijken waarmee al meteen na de aanslagen in New York op 11 september 2001 begonnen zou zijn.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief