Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meer kritiek op Ad Melkert

25 jul 07 - Door Bas Haan

Kijk of luister naar: Meer kritiek op Ad  Melkert

Oud UNDP-medewerker Tony Shkurtaj eist het vertrek van oud PvdA-politicus Ad Melkert bij de VN.

Klik hier voor het volledig ondertitelde gesprek met Tony Shkurtaj

Ad Melkert - nu de tweede man van UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties - ligt onder vuur. Al maanden is er kritiek op hulpprojecten van de VN in Noord-Korea. Het regime van dictator Kim Jong Il zou zich het hulpgeld hebben toegeëigend.

In NOVA een gesprek met klokkenluider Tony Shkurtaj. Hij had van november 2004 tot september 2006 de leiding bij het UNDP-kantoor in Noord-Korea en maakte binnen UNDP melding van wanbeleid op het kantoor in Noord-Korea. Hij vond echter geen gehoor. Toen hij met zijn verhaal naar Amerikaanse diplomaten in New York stapte, werd hij ontslagen.

En dat is, zegt Shkurtaj, de schuld van oud PvdA-leider Ad Melkert. Hij beschuldigt Melkert van 'onverantwoordelijk gedrag, karaktermoord en wanbeleid'. Shkurtaj stelt dat de VN-organisatie UNDP op grote schaal geblunderd heeft in Noord-Korea en eist het vertrek van Ad Melkert.

Vorige week liet de Amerikaanse oud-ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) John Bolton al in NOVA weten dat hij Melkert een 'slecht internationaal ambtenaar' vindt, die maar beter kan vertrekken als tweede man van de UNDP.

NOVA vroeg Ad Melkert om commentaar, maar die liet vanaf zijn vakantieadres weten daaraan geen behoefte te hebben.

Lees hier de reactie van de VN-organsatie UNDP op de kwestie Melkert.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief