Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Koenders en 'Het Akkoord van Schokland'

1 aug 07 - Door Jan van Loenen en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Koenders en 'Het Akkoord van Schokland'

Schoklandgate. Het schandaal rond het toekennen van de opdracht heeft inmiddels meer publiciteit opgeleverd dan de gebeurtenis zelf.

PvdA-minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking gaf het bureau BKB van zijn partijgenoten Booij en van Bruggen 750.000 euro om de ééndaagse manifestatie op het voormalige eiland Schokland te organiseren. Voor een betere wereld, maar in strijd met de regels. Want de opdracht werd niet openbaar aanbesteed.

Niet alleen de manifestatie 'Het akkoord van Schokland' , maar ook de kindertop van minister Rouvoet werd - in strijd met de regels - aan één bureau gegund.

De VVD heeft vandaag premier Balkenende om uitleg gevraagd over de opdrachten die in strijd met de Europese regels aan één bureau zijn gegund. De partij vraagt ook opheldering over de zogenaamde 'honderd dagen-top', die onder verantwoordelijkheid van premier Balkenende is georganiseerd.

In de studio reageert SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

De woordvoerder van minister Koenders had aanvankelijk toegezegd dat de minister vanavond in NOVA zou zijn, maar dat ging uiteindelijk niet door. Minister Koenders is volgens zijn voorlichter samen met zijn ambtenaren nog steeds bezig met het beantwoorden van de zestien Kamervragen over deze kwestie en wilde daarom opnieuw niet reageren.

Wel stuurde hij NOVA onderstaande verklaring toe:
"Ik heb reeds bij de beantwoording van Kamervragen op 23 juli jl. aangegeven dat de aanbesteding van 'Schokland' niet via een Europese aanbesteding is verlopen. Uiteraard zullen de vijftien gedetailleerde vervolgvragen van de Tweede Kamer over de gevolgde procedure volledig worden beantwoord. Ik werp de suggestie dat het hier gaat om vriendjespolitiek verre van mij. Daar is geen sprake van".

Ook schrijft de minister aan NOVA:
"Overigens heeft het ingeschakelde bureau regelmatig gewerkt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en diverse andere ministeries in verschillende kabinetsperiodes".

Bekijk hieronder de begroting van 'Het Akkoord van Schokland':

pagina 1
pagina 2
pagina 3
pagina 4
pagina 5
pagina 6

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief