Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jan Pronk stelt zich kandidaat als PvdA-voorzitter

17 aug 07

Kijk of luister naar: Jan Pronk stelt zich kandidaat als PvdA-voorzitter

PvdA-voorzitter Michiel van Hulten stapte op na de mislukte verkiezingscampagne van de PvdA. Sindsdien is er binnen de partij dringend behoefte aan nieuw elan.

De Jonge Socialisten hebben een oude rot kandidaat gesteld: Jan Pronk. Pronk is al meer dan 40 jaar prominent PvdA-er en heeft een lange staat van dienst in binnen- en buitenland. Hij keert zich in zijn sollicitatiebrief tegen de huidige koers van de PvdA. Hij schrijft:

"...de problemen van de PvdA vloeien naar mijn mening ook voort uit ontwikkelingen rond de politieke koers van de partij zelf. Die koers is niet duidelijk. Eenmaal ingenomen standpunten worden gemakkelijk ingeruild. De partij blijkt voor jongeren een veel minder aantrekkelijk forum voor politieke discussie dan andere politieke bewegingen, terwijl ouderen zich teleurgesteld afwenden. Die trend dient gekeerd te worden. Om dat te doen is revitalisering van de partij hard nodig."

De PvdA moet volgens Pronk de ongelijkheid bestrijden in binnen- en buitenland:
"...Naar mijn mening vereist dat zowel een herijking van het sociaal democratisch gedachtegoed als een oriëntatie op de grootste problemen van vandaag en morgen. Die problemen hebben te maken met de huidige fase van de globalisering, met sociaal-economische verhoudingen die in het teken staan van een neoliberale ideologie en met een buitensporige toepassing van het marktdenken op tal van terreinen, met steeds meer nadruk op materiele consumptie als het hoogste goed. Dat gaat gepaard met een steeds grotere ongelijkheid tussen en binnen landen (ook in Nederland) en een groeiende macht van het kapitaal ten opzichte van de factor arbeid... Te weinig mensen zijn bij de beslissingen betrokken, te velen zijn er het slachtoffer van; een klein aantal profiteert overmatig"

Pronk heeft zijn sollicitatiebrief vanmiddag persoonlijk afgeleverd bij het PvdA-partijburo. De kanidaatstelling sluit aanstaande maandag. Tot dusver zouden zich zes kandidaten hebben gemeld. Onder hen is de Dordtse jurist Bart Bouman, die zijn kandidatuur vrijdag publiek maakte.

Het PvdA-bestuur maakt volgens een woordvoerster 31 augustus bekend wie zich kandidaat stellen om de in april afgetreden Michiel van Hulten op te volgen. De PvdA-voorzitter wordt gekozen in een ledenraadpleging waarna het partijcongres hem of haar 6 oktober formeel benoemt.

In NOVA kondigt Jan Pronk zijn kandidatuur aan en legt uit welke kant het volgens hem op zou moeten met de Partij van de Arbeid.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief