Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ruzie over opknappen probleemwijken

28 aug 07 - Door Tonko Dop en Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Ruzie over opknappen probleemwijken

Een doorbraak in de impasse tussen minister Bos van FinanciŽn en de woningbouwcorporaties lijkt in zicht.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft geen bezwaar tegen een financieringsvoorstel van de woningcorporaties voor de veertig probleemwijken van minister Vogelaar. Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Staf Depla in NOVA.

Volgens minister Bos zouden woningbouwcorporaties te weinig doen aan wijkverbetering en hij wil daarom dat ze 3 miljard euro storten in een speciaal fonds. Dat geld wordt dan door minister Vogelaar besteed aan het opknappen van veertig wijken, vooral in het westen van het land.

Maar er zijn ook plaatsen die niets krijgen, terwijl ze ook achterstandswijken hebben, bijvoorbeeld in Tilburg. De woningcorporatie daar zegt dat ze wel degelijk geld stopt in wijkverbetering.

De woningbouwcorporaties zijn eigenaar van zo'n 2,5 miljoen huurwoningen. Naast hun bezit hebben ze grote kapitaalreserves opgebouwd, naar schatting 16 miljard euro. Ze investeren dat geld in nieuwe sociale woningen, maar ook in commerciële projecten.

De corporaties zeggen dat ze bereid zijn bij te dragen aan het opknappen van wijken, maar niet op de manier zoals minister Bos dat wil. De corporaties hebben een tegenvoorstel gedaan.

Het akkoord van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer met het tegenvoorstel van de woningcorporaties biedt een uitweg uit de impasse waarin de woningcorporaties en minister Bos terecht zijn gekomen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief