Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zes jaar na 11 september

11 sep 07 - Door Ad van Oosten, Marja Ros, Monique Wijnans

Kijk of luister naar: Zes jaar na 11 september

Zes jaar geleden boorden twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York en een derde in het Pentagon in Washington.

De aanslagen van al Qaida kostten meer dan drieduizend Amerikanen het leven en beheersen nu nog de internationale politieke situatie.

In Irak vechten de Amerikanen een langdurige oorlog die volgens president Bush nodig was om het terrorisme te bestrijden. Inmiddels is de Amerikaanse samenleving diep verdeeld over die oorlog.

In Afghanistan vecht een internationale legermacht met onder meer Nederlandse troepen een oorlog tegen de Taliban. Destijds gaf dat regime al Qaida de gelegenheid om vanuit Afghanistan de aanslagen voor te bereiden. Toevallig of niet, vandaag bezocht premier Balkenende de Nederlandse troepen in Afghanistan. En wereldwijd werd stilgestaan bij de aanslagen en hun gevolgen.

De minister van Defensie Eimert van Middelkoop, was vandaag in New York bij de Verenigde Naties, om te praten over een eventuele verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan. Het kabinet moet daar binnenkort over beslissen. NOVA spreekt met Van Middelkoop.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief