Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vertrouwelijke stukken Defensie in vuilnisbak

8 okt 07 - Door Guido van Ophoven en Karel Ornstein

Kijk of luister naar: Vertrouwelijke stukken Defensie in vuilnisbak

Het ministerie van Defensie heeft staatsgevaarlijke documenten en operationele informatie in het vuilnis gegooid.

Dat blijkt uit een onderzoek van Fellowes papiervernietiging.

Het bedrijf liet onderzoek doen naar fraudegevaarlijke gegevens in de onbeveiligde vuilnisbakken van vijfhonderd huishoudens en tweehonderdvijftig bedrijven en overheidsinstellingen. De onderzoekers vonden recente stukken van Defensie zoals een rapport naar aanleiding van een vliegtuigincident en een stuk over een vliegbasis. Maar ook vonden ze stukken over de operationele inzetbaarheid van overheidsmateriaal, luchtkaarten en onderhoudsrapporten.

"Sommige stukken zijn staatsgevaarlijk", zegt Johan Herijgers van Fellowes. Ook Cees Schaap van SBV Forensics, die de stukken analyseerde, onderschrijft dat er staatsgevaarlijke stukken tussen het vuilnis zaten: "We hebben belangrijke en ook operationele documenten aangetroffen", aldus Schaap.

Ook het ministerie van Justitie gaat onzorgvuldig met zijn afval om. De onderzoekers vonden actuele stukken over zwakke plekken in de beveiliging van een gevangenis. Schaap: "Documenten van het gevangeniswezen die betrekking hebben op de beveiliging van een gevangenis. Documenten waaruit je kan afleiden wat de uitbraakrisico's zijn en waar de zwakke plekken zitten". Zoals een offerte voor nieuwe camera's waarbij precies stond aangegeven welke nu stuk zijn en waar er extra camera's bij moeten komen.

Uit het onderzoek blijkt dat één op de drie bedrijven fraudegevaarlijke informatie op straat gooit. Zo werden 347 bankafschriften, 51 strategische bedrijfsplannen en 22 diploma's en certificaten gevonden. "Bedrijven riskeren honderden miljoenen euro's schade", aldus Herijgers.

Uit de vuilniszakken van gezinnen komen ook de nodige vertrouwelijke stukken: één miljoen huishoudens zet vuilniszakken met vertrouwelijke informatie aan straat. Dan gaat het om belastingformulieren, bankafschriften, beleggingsoverzichten en medische documenten.

Het ministerie van Defensie noemt de signalen ernstig en kijkt of maatregelen nodig zijn. Het gevangeniswezen laat weten dat de regels over de omgang met vertrouwelijke stukken glashelder zijn, en dat het personeel getraind is om er zorgvuldig mee om te gaan.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief