Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jan Wolkers (81) overleden

19 okt 07

Kijk of luister naar: Jan Wolkers (81) overleden

Op Texel is schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers overleden. Wolkers was ייn van de grootste schrijvers in de naoorlogse literatuur.

Hij debuteerde in 1961 met de verhalenbundel Serpentina's Petticoat. Veel gelezen werden onder meer Kort Amerikaans, Terug naar Oegstgeest en Turks Fruit . In het werk van Wolkers is de dood een hoofdthema. Verder spelen het thema schuld, z'n streng gereformeerde opvoeding en de natuur een belangrijke rol.

In zijn begintijd was Wolkers ook controversieel, omdat hij openlijk over seks schreef. Een aantal boeken werd verfilmd. Na 1980 legde Wolkers zich steeds meer toe op de beeldende kunst, waarmee hij z'n carrière ook begonnen was. Hij werd vooral bekend door de vele glazen monumenten, zoals het Auschwitz-monument in Amsterdam.

Wolkers had vele prijzen kunnen krijgen, maar de meeste daarvan heeft hij geweigerd. Jan Wolkers is 81 jaar geworden en wordt woensdag in Amsterdam gecremeerd.

Vanuit Texel in café In den Grote Slok, een gesprek met Theun de Winter, dichter en vriend van Jan Wolkers. Monique van de Ven reageert op het overlijden van Wolkers in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief