Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Militairen getuigen over de Decembermoorden

23 okt 07 - Door Monique Wijnans, Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Militairen getuigen over de Decembermoorden

Voor het eerst zijn vanavond in NOVA twee militaire ooggetuigen aan het woord, die in 1982 op Fort Zeelandia betrokken waren bij de executies tijdens de Decembermoorden.

De één maakte deel uit van een executiepeleton, de ander moest de lijken opruimen. Uit de gesprekken met de militairen blijkt dat de plannen voor de executies al ruim van tevoren klaar lagen. En dat Desi Bouterse zich tijdens de executies de hele dag in een straal van 50 meter van de executieplek bevond.

Tijdens de Decembermoorden op 8 december 1982 in Suriname werden vijftien vermeende tegenstanders van de toenmalige militaire regering onder leiding van Desi Bouterse om het leven gebracht. De moorden hadden destijds plaats in het historische gebouw Fort Zeelandia aan de Surinamerivier in Paramaribo.

In zijn strafdossier verklaart Bouterse dat hij op 8 December 1982 niet de hele dag aanwezig is geweest in Fort Zeelandia waar de executies plaatsvonden. Hij erkent wel schoten te hebben gehoord, maar verklaart ook dat hij er nooit achter is gekomen waar die schoten vandaan kwamen.

In maart jl. erkent Bouterse, 25 jaar later, voor het eerst dat hij politiek verantwoordelijk is voor de Decembermoorden en biedt hij zijn excuses aan.

Het proces tegen Desi Bouterse en de 24 andere verdachten van de Decembermoorden in Suriname begint op vrijdag 30 november.

In de studio reageert advocaat Gerard Spong. Hij is geboren in Suriname en adviseur van de Surinaamse regering inzake het proces tegen Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden.

NB:
Deze reportage heeft op 20 mei 2008 'de Tegel' gewonnen, de jaarprijs voor de journalistiek, afdeling televisie - achtergrond.

Twee militairen spreken voor het eerst over hun betrokkenheid bij de executies van vijftien politieke tegenstanders van de Surinaamse legerleider Desi Bouterse op 8 december 1982. Hun verklaringen maken deel uit van de stukken in het proces tegen Bouterse, maar het gedetailleerde relaas van het tweetal voor de camera is uniek. De reportage maakt ook duidelijk dat de getuigen zich bewust zijn van de risico's die zij nemen.

Wijnans en de redactie van NOVA baseren mede op hun relaas een goed gevisualiseerde reconstructie, die 25 jaar later nog zeer huiveringwekkend is. Centraal staat de locatie, Fort Zeelandia, waar het drama zich heeft afgespeeld. Daardoor lijkt de kijker haast zelf getuige van het nog steeds niet verwerkte trauma in de Surinaamse geschiedenis.

Lees hier het juryrapport.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief