Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Justitie wil uitlevering Joep van den Nieuwenhuyzen

24 okt 07 - Door Siem Eikelenboom en Gert Janssen

Kijk of luister naar: Justitie wil uitlevering Joep van den Nieuwenhuyzen

Update: Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is 25 oktober in Zwiterland aangehouden. Dat gebeurde op verzoek van de Nederlandse opsporingsdienst FIOD-ECD.

De Nederlandse bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuyzen wordt gezocht door Justitie.

Bronnen rondom het onderzoek hebben tegenover NOVA bevestigd dat Zwitserland is gevraagd om Van den Nieuwenhuyzen uit te leveren. Een woordvoerder van de FIOD/ECD bevestigt dat er rechtshulpverzoeken zijn gedaan aan diverse landen vanwege faillissementsfraude in een aantal bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen. Volgens de laatste berichten zou Van den Nieuwenhuyzen momenteel in Zwitserland wonen. Een oud-medewerker van Van den Nieuwenhuyzen is al aangehouden.

De faillissementsfraude kwam aan het licht toen in de zomer van 2004 bleek dat Van den Nieuwenhuyzen voor zijn bedrijven een garantstelling had gekregen van het Rotterdamse Havenbedrijf ter waarde van 100 miljoen euro. Van den Nieuwenhuyzen bezat op dat moment een aantal bedrijven dat ondermeer produceerde voor Defensie, zoals RDM dat duikboten bouwde en SP (Special Products) dat legervoertuigen ontwikkelde. De garantstelling was een solo-actie van havendirecteur Willem Scholten, die als gevolg daarvan wordt ontslagen.

De fraude draait om het doorboeken van grote geldstromen tussen de diverse bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen. Zo betaalt zijn bedrijf Lamoenchi Beheer op 8 juni 2004 18 miljoen aan SP, dat op dat moment in staat van faillissement verkeert. Op 9 juni wordt dat bedrag weer doorgesluisd naar twee andere bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen. Volgens Justitie is dat fraude, omdat SP dat geldbedrag juist nodig had om overeind te blijven.

De landen waar verder doorzoekingen en inbeslagnames zijn gedaan zijn de Nederlandse Antillen, Duitsland, Belgie en Frankrijk.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief