Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Om: eis tegen Holleeder twaalf jaar

12 nov 07 - Door Siem Eikelenboom en Gert Janssen

Kijk of luister naar: Om: eis tegen Holleeder twaalf jaar

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twaalf jaar celstraf geŽist tegen Willem Holleeder wegens afpersing van drie zakenlieden.

Het belangrijkste dossier in de zaak is dat over de in mei 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Het proces gaat in zijn geheel om vier afpersingszaken, maar voor Holleeder heeft het OM in één zaak vrijspraak gevraagd. Tegen acht medeverdachten eiste het OM straffen van 240 uur taakstraf tot vier jaar gevangenisstraf.

Holleeder moet van justitie niet alleen wegens afpersing de cel in, maar ook voor het witwassen van crimineel geld, deelname aan een criminele organisatie, mishandeling en bedreiging. De officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries maakten in hun betoog veelvuldig gebruik van de 'achterbankgesprekken' die Willem Endstra voerde met rechercheurs.

Daarin vertelde hij uitvoerig over de afpersingspraktijken van Holleeder en diens handlangers. Vandaag behandelden de aanklagers het dossier-Endstra en besteedden ze langdurig aandacht aan de geldstromen waaruit de afpersing van de vastgoedmagnaat zou blijken. Ze maakten die stromen zichtbaar met behulp van een audiovisuele presentatie.

In de studio commentaar van verslaggever Siem Eikelenboom. Hij volgt voor NOVA het proces.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief