Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Louis van Gasteren 85 jaar

20 nov 07 - Door Ellen Brans en Annephine van Uchelen

Kijk of luister naar: Louis van Gasteren 85 jaar

Filmmaker Louis van Gasteren is vandaag 85 jaar geworden.

Louis van Gasteren

Van Gasteren geldt als een van de bekendste documentairemakers van Nederland. Hij maakte bijna tachtig films, waaronder een tweetal speelfilms. Hij maakte onder andere de bekroonde generatieschets 'Hans en het leven voor de dood', de experimentele speelfilm 'Stranding' (1960) en 'De Prijs van overleven' (2003), een aangrijpend portret van de familie van een getraumatiseerde concentratiekamp-overlevende.

'Hij was een pionier', vertelt collega-filmmaker Hans Keller over Louis van Gasteren. 'Zo heeft hij in zijn film Stranding (1960) als eerste gebruik gemaakt van de combinatie van documentaire beeld met speelfilm. Toen er een schip strandde voor Terschelling is hij daar meteen gaan filmen en heeft er een verhaal omheen verzonnen dat zich op het schip afspeelt, maar grotendeels bij hem thuis in de garage is gefilmd. Dat leverde merkwaardige, maar spectaculaire scenes op. In zijn film 'Het huis' laat hij verschillende personages zien die er in de loop van de tijd hebben gewoond en zo manipuleerde hij de tijd. Dat was in Nederland nog niet eerder vertoond'.

NOVA bezocht de filmmaker thuis en ging samen met hem en zijn vrouw Joke Meerman terug naar een van de centrale personages uit Van Gasterens bekende film 'Hans en het leven voor de dood'. Daarnaast vertelt Hans Keller over het werk van Van Gasteren.

Geschiedenis TV, het digitale geschiedeniskanaal van de VPRO, zendt van 17 tot en met 23 november een retrospectief uit van de films van Louis Gasteren en ook de documentaire 'Het bewolkte bestaan van Louis van Gasteren' van Hans Keller.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief